Χ. Σταϊκούρας: Είστε ο ΣΥΡΙΖΑ των πλειστηριασμών και της κατάργησης προστασίας της 1ης κατοικίας

Είστε ο ΣΥΡΙΖΑ των πλειστηριασμών και της κατάργησης προστασίας της 1ης κατοικίας

Δριμύ κατηγορώ προς την αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο πλαίσιο της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του. «Υποστηρίζω ότι η πρόταση δυσπιστίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι άκαιρη. Κατατίθεται, την ίδια χρονική στιγμή που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνολικά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίνουμε μια πολύπλευρη μάχη, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση και τις τουρκικές προκλήσεις.

Την ίδια χρονική στιγμή που ολοκληρωνόταν η ιστορική για τη Δημοκρατία δίκη, με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Έτσι, για ακόμη μία φορά, η Αξιωματική Αντιπολίτευση αποδεικνύει, ευρισκόμενη σε συνθήκες γενικευμένης αμηχανίας και αδυναμίας άρθρωσης εναλλακτικής πρότασης για τα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει η Πατρίδα και οι πολίτες της, ότι επιδιώκει να κερδοσκοπήσει πολιτικά, πάνω στις αγωνίες της κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας κάνοντας λόγο για αδιέξοδη μικροπολιτική τακτική. Κι αυτό διότι, όπως υπενθύμισε, ομιλία τους, τόσο η Εισηγήτρια όσο και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ζήτησαν την απόσυρση του Νομοσχεδίου. Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, σύρθηκε πίσω από το ΜεΡΑ25 στην ένταση αντισυνταγματικότητας.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Οικονομικών παρέθεσε ένα προς ένα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ανάσχεση της πανδημίας. «Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τον Υπουργό Οικονομικών ότι έχει αποτύχει να στηρίξει την κοινωνία. Τον κατηγορεί ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Και τον κατηγορεί ότι υλοποιεί πολιτικές που έφεραν την ύφεση.Κύριε Τσίπρα, η πραγματικότητα διαψεύδει τις αξιολογικές κρίσεις σας».

Συγκεκριμένα:

1ον. Ψηφίστηκαν 14 νομοσχέδια, που στόχο έχουν την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Κάποια από αυτά, όπως συχνά επαναλαμβάνετε, «δεν προλάβατε» να τα νομοθετήσετε…

2ον. Υλοποιούμε ένα νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, που στόχο έχει τη μείωση του – διογκούμενου κατά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όλους τους πολίτες, κυρίως όμως για τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη μειώσει, με μόνιμο τρόπο, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Μειώσαμε τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, με εισαγωγικό συντελεστή 9%, και αυξήσαμε το αφορολόγητο για κάθε τέκνο.

Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%.

Απαλλάξαμε από τον ΕΝΦΙΑ τους κατοίκους μικρών, ακριτικών νησιών.

Μειώσαμε το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων στο 24%.

Μειώσαμε τη φορολογία διανεμόμενων κερδών στο 5%.

Μειώσαμε ασφαλιστικές εισφορές για απασχολούμενους πλήρους απασχόλησης.

Αναστείλαμε τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.

Παρέχουμε ισχυρό φορολογικό κίνητρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.

Δώσαμε κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Θεσπίσαμε επενδυτικά κίνητρα για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.

Επίσης, ακόμη και μέσα στην υγειονομική κρίση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε πρόσθετες και σημαντικές, μη μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Και αυτό διότι στο πλαίσιο των αποφάσεων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, οι ευρωπαϊκοί Προϋπολογισμοί δεν μπορούν να περιλαμβάνουν μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα όσο διαρκεί η κρίση αυτή.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

Μειώσαμε, και σε ορισμένες περιπτώσεις μηδενίσαμε, την προκαταβολή φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Καλύψαμε, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού, και εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις.

Συμψηφίσαμε, κατά 25%, με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις την εμπρόθεσμη καταβολή ΦΠΑ.

Παρείχαμε έκπτωση κατά 25% στις ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που πληρώθηκαν εμπρόθεσμα.

Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών.

Μειώνουμε, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, τις ασφαλιστικές εισφορές του ιδιωτικού τομέα.

Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα.

Διαμορφώνουμε ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών οφειλών, με το οποίο το κράτος τείνει «χείρα βοηθείας» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παρέχοντας πολύ σημαντικές διευκολύνσεις για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του έστρεψε τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που άσκησε τα προηγούμενα χρόνια. « Είναι υποκριτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ που επέστρεψε την οικονομία στην ύφεση το 2015. Είναι υποκριτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ που επέβαλε και διατήρησε – επί 4ετίας – κεφαλαιακούς περιορισμούς. Είναι υποκριτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε τους φορολογούμενους σε τεράστιες απώλειες κεφαλαίων, με την αχρείαστη, 3η ανακεφαλαιοποίηση.

Και τέλος, είναι υποκριτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατήργησε, οριζόντια, την προστασία της 1ης κατοικίας Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που ενώ υποστήριζαν ότι «όσο υπάρχουν, πλειστηριασμοί δεν θα γίνουν στην Ελλάδα», νομοθέτησαν, τον Μάιο του 2017, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς», επισήμανε και συνέχισε σε υψηλούς τόνους:

Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που ενώ υποστήριζαν ότι «πλειστηριασμοί μπορούν να γίνουν σε ξένη χώρα, όμως θα έχουν πρόβλημα να τους εφαρμόσουν στην Ελλάδα», προχώρησαν, από το Νοέμβριο του 2017, και μέσα σε 1,5 χρόνο, σε 25.672 πλειστηριασμούς. Έπαιρναν μάλιστα και επαίνους από τους θεσμούς για την υπέρβαση των στόχων στην υλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που ενώ αρχικά υποστήριζαν το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», στη συνέχεια έλεγαν ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους».Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που ενώ υποστήριζαν τη «σεισάχθεια», κατήργησαν, το 2019, οριζόντια, την προστασία της 1ης κατοικίας.

Μ. Βορίδης: Κατά του Τσακαλώτου είναι η μομφή όχι κατά του Σταϊκούρα

Το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε ο Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής εναντίον του Χ. Σταϊκούρα. Μάλιστα, εξήγησε τους… λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά ενός υπουργού για ένα… νομοσχέδιο! 

«Έχω και τη σατανική σκέψη ότι ο Τσίπρας το έκανε για να κόψει τα φτερά του Τσακαλώτου. Ότι μας έφερε εδώ για να μας θυμίσει για κάποιο λόγο τα πεπραγμένα του Υπουργού του. Γιατί η πρόταση μομφής που καταθέτετε σήμερα δεν είναι κατά του Σταϊκούρα. Κατά του Τσακαλώτου είναι. Αυτός επέβαλε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Επί των ημερών του καταργήθηκε η προστασία της α' κατοικίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του έδωσε μια ακόμα… εξήγηση για τη σπουδή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

«Προσπαθείτε να αποφύγετε αυτό που συμβαίνει. Αντί να έχει φθορά η κυβέρνηση, έχει η αντιπολίτευση. Δεν προφταίνουμε να ακούμε τον Κοντονή, τον Τσακαλώτο, τον Πολάκη, τη Ζανέτ, τον Μπίστη να σκοτώνονται μεταξύ τους. Πρώτη φορά η πρόταση δυσπιστίας γίνεται για να καλυφθούν τα αδιέξοδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να είστε καλά. Συνεχίστε έτσι, κάθε φορά θα βγαίνουμε δυνατότεροι. Χίλια χρόνια θα είμαστε εδώ», είπε.

Π. Πολάκης: Ναι κάναμε πλειστηριασμούς, αλλά δεν ήταν πρώτης κατοικίας

Στην παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε πλειστηριασμούς αλλά αυτοί δεν ήταν πρώτης κατοικίας προχώρησε ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. «Εμείς σε 4,5 χρόνια κάναμε πλειστηριασμούς αλλά όχι πρώτης κατοικίας», ομολόγησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, την στιγμή που ο Χ. Σταϊκούρας στην ομιλία του είχε αναφέρει ότι έγιναν περισσότεροι από 25.000 πλειστηριασμοί την προηγούμενη πενταετία.

Την ίδια ώρα, υπερασπίστηκε πλήρως τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη διαμάχη του με τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι τους ενώνει «η κοινή προσπάθεια για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση εσάς το μόνο που σας ενώνει είναι η μάσα των 37 δισ. ευρώ που σας αφήσαμε».

Πάντως, υπερασπίστηκε πλήρως τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο εξαιτίας του «μαξιλαριού» που δήθεν άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Λέτε ότι δανείζεστε σήμερα με χαμηλό επιτόκιο. Δεν λέτε όμως ότι το πετυχαίνετε γιατί εμείς σας αφήσαμε μαξιλάρι. Τι νομίζετε ότι σας δανείζουν χαμηλά γιατί είστε ωραίοι;Και μας κουνιέστε εδώ; Σε εμάς; Που σας αφήσαμε 37 δις ευρώ μαξιλάρι»,είπε.

Τέλος, υπερασπίστηκε και την Ε. Αχτσιόλγου διερωτώμενος πόσοι πλειστηριασμοί ήταν πρώτης κατοικίας. Κανένας, απάντησε, διότι τότε θα το είχατε κάνει σημαία!

243 βουλευτές ενεγράφησαν στον κατάλογο των ομιλητών

Το σύνολο σχεδόν των βουλευτών ενεγράφησαν να μιλήσουν στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών. Συγκεκριμένα, ενεγράφησαν 243 βουλευτές, χωρίς σε αυτούς να συνυπολογίζονται οι αρχηγοί των κομμάτων, οι υπουργοί και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Η συζήτηση, που άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής, συνεχίζεται το Σάββατο όλη την ημέρα, και προγραμματίστηκε να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία. Το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί το απόγευμα της Κυριακής με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων και του πρωθυπουργού.

Η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας

Άρχισε από τις έξι το απόγευμα η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ενώ λίγο μετά τις επτά προσήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναμένεται να παρακολουθήσει την ομιλία του υπουργού.

Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει το πολύ τρεις ημέρες, με την σχετική ονομαστική ψηφοφορία να πραγματοποιείται, εκτός απροόπτου, το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας. Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Υπενθυμίζεται ότι χθες από το βήμα της Βουλής ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν αποσύρει τον νέο πτωχευτικό κώδικα, τον… οδηγεί στην κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του Υπουργού που εισηγείται το σχετικό νόμο. «Σας ζητάω κύριε υπουργέ να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο. Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. όχι μόνο δεν επισπεύστηκαν αλλά λόγω της πανδημίας αναστάλθηκαν διαδικασίες ρευστοποίησης και πτώχευσης.Εσείς εδώ πράττετε το αντίθετο. Όχι μόνο δεν αναστέλλετε αλλά επισπεύδετε αλλάζοντας και το πτωχευτικό κώδικα για να χρεοκοπούν φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά. Σας ζητώ να το αποσύρετε έστω και τώρα. Ή μάλλον σας δίδω μια ευκαιρία να μην εγγράψετέ το όνομά σας με μαύρα γράμματα στην κοινωνική και οικονομική ιστορία αυτού του τόπου», είπε αρχικά και ανακοίνωσε την πρόταση δυσπιστίας.

«Στο βαθμό όμως που επιμένετε – και από ότι βλέπω επιμένετε- είμαι αναγκασμένος να αξιοποιήσω τα όπλα που μου δίνει ο κανονισμός της Βουλής, σε τέτοιας ύψιστης σημασίας ζητήματα. Ανακοινώνω λοιπόν στο σώμα, ότι με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα. Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας».

Διαβάστε ακόμα:

E. Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση κρεμάει πάνω από τους πολίτες την απειλή της πτώχευσης

Β. Κεγκέρογλου: Εγκαλούμε τον κ. Τσίπρα για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Ευ. Τσακαλώτος: Η μόνη μομφή εναντίoν μας είναι ότι χαλάμε το σαββατοκύριακο του κ. Μητσοτάκη

Στ. Καλαφάτης σε ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε ο καιρός της αθωότητας και το παρελθόν δεν σας επιτρέπει προσποίηση κοινωνικής ευαισθησίας