Ειρωνείες Κ. Γαβρόγλου στη Βουλή: «Να πάρετε βοηθούς για ανάγνωση» του νομοσχεδίου

Ειρωνείες Κ. Γαβρόγλου στη Βουλή: «Να πάρετε βοηθούς για ανάγνωση» του νομοσχεδίου

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Κόντρα με το καλημέρα ξέσπασε στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να… τελειώσει με το νομοσχέδιο το αργότερο μέχρι αύριο, δηλαδή με τη διαδικασία του επείγοντος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας διαμαρτυρήθηκε για τη σπουδή του αρμόδιου υπουργού να το φέρει με fast track διαδικασίες.

Ο κ. Τζαβάρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για στραγγαλισμό του δημοκρατικού διαλόγου και μάλιστα την κάλεσε να φέρει τα νομοσχέδια ως… ψηφίσματα. Και κάπου εκεί ξεκίνησαν οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αν και συναίνεσαν με τη διαδικασία, θίχτηκαν από τον κ. Τζαβάρα.

«Στραγγαλίζεται εδώ ο δημοκρατικός διάλογος και ευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία. Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα», είπε αρχικά ο βουλευτής της ΝΔ και προσέθεσε: «Ίσως κι εμείς με την ανοχή μας έχουμε αφήσει κυβέρνηση να νομίζει ότι η Βουλή είναι παράρτημα της κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία όμως. Είναι κάτι άλλο και εκφράζουμε φόβο μας ότι οι κοινοβουλευτικοί δημοκρατικοί θεσμοί δεν λειτουργούν». Όταν, δε, ο Γ. Βαρεμένος απάντησε με ειρωνικό ύφος εντάξει, ο κ. Τζαβάρας εξερράγη. «Το εντάξει να το πείτε εκεί που νομίζετε ότι μπορείτε. Τη χάβρα των Συριζαίων δεν θα την ανεχτώ. Έχετε κάνει τη Βουλή λέσχη συζητήσεων και λέσχη παραγωγής ψηφισμάτων. Προτείνω αν θέλετε, με δημιουργική ερμηνεία του Κανονισμού να τα φέρνετε με τη μορφή ψηφισμάτων τα νομοσχέδια μαζί με τους πρόθυμους, για να μην υπάρχει η απάτη και αυταπάτη ότι γίνεται νομοθετική λειτουργία μες το Κοινοβούλιο».

Στο χορό μπήκε και ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, με τον Υπουργό Παιδείας από τη στιγμή που δεν είχε επιχείρημα να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα, με άκρως ειρωνικό τρόπο. «Εδώ έχουμε μια αντιστροφή, αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα έφερναν με διαδικασία κατεπείγοντος, τα κάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει νόημα η αντιπαράθεση», είπε και συμπλήρωσε ότι είναι άθλιο και απαράδεκτο ότι το σχέδιο νόμου έρχεται το νομοσχέδιο τη Μεγάλη Εβδομάδα.  «Όλα τα νομοσχέδια που αφορούν παιδεία έρχονται ή καλοκαίρι ή τέτοιες μέρες με κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια», συμπλήρωσε καλώντας την κυβέρνηση να το αποσύρει.

«Επειδή ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε  ότι είναι άθλιο επειδή έρχεται Μεγάλη Εβδομάδα, δεν ήξερα ότι είναι  τόσο θρησκευόμενο το ΚΚΕ», απάντησε ο Κ. Γαβρόγλου, με τον κ. Παφίλη να φωνάζει από τα έδρανα: «Τι λέτε τώρα. Δεν θα μας ειρωνεύεστε». Ο κ. Γαβρόλγου συνέχισε με το ίδιος τονίζοντας ότι μόνο με ειρωνεία μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τη θέση του ΚΚΕ…

Σε ότι αφορά την ουσία, ο υπουργός Παιδείας επιχείρησε να απαντήσει στο επιχείρημα ότι το νομοσχέδιο είναι μαμούθ και σε 4 ημέρες δεν γίνεται καν να διαβαστεί. Και είπε το εξής: «Το πρόβλημα σας είναι ότι είναι μεγάλο; έπρεπε να μας ζητήσετε να σας στείλουμε βοηθούς να σας βοηθήσουν στην ανάγνωση».

Ο Κωστής Χατζηδάκης άμεσα απάντησε ότι είναι η φράση Γαβρόγλου συνιστά προσβολή ενώ ο Β. Κικίλιας συμπλήρωσε: «Είναι διαδικασία να μας λέει πάρτε βοηθούς; Πού νομίζετε ότι είστε;».