Είναι αργά για δάκρυα…

Είναι αργά για δάκρυα…

Του Τάσου Ευαγγελίου

Πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του ΣΚΑΪ. Όμως το κλίμα πόλωσης και η διχαστική πολιτική σε συνδυασμό με τη στοχοποίηση των Μέσων Ενημέρωσης που ασκούν κριτική ήταν θέμα χρόνου να συντελέσει και σε ακραίες εκφάνσεις βίας. Τα «βοθροκάναλα της ενημέρωσης», τα περί fake news και οι αναφορές όπως «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» έχουν προηγηθεί. Τώρα είναι αργά για δάκρυα…

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αλλά και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης που βρίσκονται δίπλα του και μεταφέρουν τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, επιτίθενται στα Μέσα Ενημέρωσης και επιχειρούν με κάθε τρόπο να τα εκθέσουν ταυτίζοντάς τα με τη «διαπλοκή» που «καταδιώκει» την κυβέρνηση επιδιώκοντας την ανατροπή της.

Από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έχει κατηγορήσει ευθέως τον ΣΚΑΪ αλλά και άλλα Μέσα και μέσα από τη Βουλή μιλώντας διαρκώς για υποκινούμενες ειδήσεις και fake news μέχρι τον Παύλο Πολάκη που υβρίζει ανοιχτά, είτε μέσα από ομιλίες του σε τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ είτε μέσα από αναρτήσεις στο Facebook, αποτυπώνουν την εικόνα της κυβερνητικής τακτικής και θέσης έναντι της ελευθεροτυπίας.

«Τα βοθροκάναλα της διαπλοκής» και τα «fake news», αλλά και οι «δημοσιογράφοι της πεντάρας», τα «πληρωμένα μικρόφωνα των καναλαρχών», καθώς και οι «δημοσιογράφοι που τα παίρνουν» αποτελούν ορισμένες από τις αναφορές κυβερνητικών στελεχών σε βάρος μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων.

Ακόμη και το εμπάργκο προς τον ΣΚΑΪ που αποφασίσθηκε για μια είδηση που εν συνεχεία επιβεβαιώθηκε (απομακρύνσεις αρχηγών ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής με αφορμή τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι) επιβεβαίωσε απλά τη δεδηλωμένη θέση της κυβέρνησης.

Μια θέση που συνδέεται άμεσα με καταγγελίες κατά των Μέσων Ενημέρωσης και της ίδιας της ελευθεροτυπίας και με μηνύσεις που οδηγούν ακόμη και σε φυλακίσεις δημοσιογράφων. Είναι πρόσφατο άλλωστε το γεγονός της σύλληψης τριών δημοσιογράφων του Φιλελεύθερου κατόπιν μήνυσης του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου και κυβερνητικού εταίρου του Αλέξη Τσίπρα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για το κλίμα σε βάρος των ΜΜΕ είναι δεδομένες. Έχει στοχοποιήσει με σαφήνεια όσα Μέσα δεν έχουν ενταχθεί στο άρμα της πληροφόρησης που επιθυμεί, χαρακτηρίζοντάς τα ευθέως, ως φορείς εξυπηρέτησης συμφερόντων είτε αυτά αφορούν τη λεγόμενη διαπλοκή είτε την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το γεγονός αυτό αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας σε βάρος της ελεύθερης ενημέρωσης. Η πόλωση ο διχασμός και η εμφυλιοπολεμική ρητορική έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στην πολιτική σκηνή στο δρόμο προς τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό αυτά που έχουν συμβεί και ενδεχομένως αυτά που μπορεί να συμβούν βαρύνουν την ίδια την κυβέρνηση. Είναι μοναδική υπεύθυνη για την προστασία των πολιτών, της ελευθεροτυπίας και της ίδιας της δημοκρατίας.

Η καταδίκη της επίθεσης στον ΣΚΑΪ δεν αρκεί. Η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί προνόμιο αλλά και ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης. Την τελευταία τετραετία αυτό το αίσθημα έχει εκμηδενιστεί.