Εγκρίθηκε, εν μέσω εντάσεων, το κατεπείγον για τα προαπαιτούμενα

Εγκρίθηκε, εν μέσω εντάσεων, το κατεπείγον για τα προαπαιτούμενα

Ένταση επικράτησε με το καλημέρα στη Βουλή, καθώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή κατέθεσαν τις ενστάσεις τους προς την κυβέρνηση για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα φέρει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. «Από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά είναι μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού τα νομοσχέδια που δεν έχουν έρθει με την διαδικασία του κατεπείγον. Καλό είναι η Βουλή να αναθεωρήσει τον Κανονισμό και να κάνουμε αυτήν την συζήτηση μόνο όταν τα νομοσχέδια δεν συζητούνται με αυτή την μέθοδο. Πρόκειται για έναν τραγέλαφο», είπε -με εμφανή δόση ειρωνείας- ο βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των αρμόδιων επιτροπών. Ο ίδιος προσέθεσε σε οξύς τόνους, ότι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει το κατεπείγον, ενώ μέχρι πριν εμφανίζονταν ως εισαγγελείς ή τιμητές.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως «υπουργό Οικονομικών και …κατεπείγοντος». «Το κατεπείγον απευθύνεται στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να είναι συνένοχοι. Από σήμερα αναλαμβάνουν την ευθύνη αυτοί», συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης εμφανίστηκε ακόμα πιο επιθετικός σχολιάζοντας: «Βάζουν την ψευδή διαδικασία του κατεπείγοντος πρώτον, για να μην καταλάβουν ότι την μία μέρα ψηφίζουν άλφα και την άλλη μέρα νομοθετούν τα ακριβώς αντίθετα. Και δεύτερον, για να περάσουν άρον άρον τα ρουσφέτια τους». Για «εξευτελιστική διαδικασία» έκανε λόγο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος επιχείρησε να δικαιολογήσει τη σπουδή της κυβέρνησης να νομοθετεί με το κατεπείγον, λέγοντας ουσιαστικά ότι αν αργήσουμε θα «χάσουμε» την δόση του 1 δισ. ευρώ. «Αν το 1 δισ. ευρώ δεν εκταμιευθεί πριν από την 1/1/2016, επιστρέφει στον ESM και μετά πρέπει οι χώρες να ξαναπάνε στα κοινοβούλιά τους». Να σημειωθεί, ότι τόσο ο εισηγητής των ΑΝΕΛ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκαν την θέση της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, υπέρ του κατεπείγοντος ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατά η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ απουσίασε από την συζήτηση η Ένωση Κεντρώων.

Α.Δ.