Εγκλωβισμένος στο Μαξίμου ο Τσίπρας, στρατηγική εξωστρέφειας ο Μητσοτάκης

Εγκλωβισμένος στο Μαξίμου ο Τσίπρας, στρατηγική εξωστρέφειας ο Μητσοτάκης

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μια φράση που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα ενώπιον των εργαζομένων στις λαϊκές αγορές μόνο τυχαία δεν ήταν, σε σχέση με τη «γαλάζια» στρατηγική του επόμενου διαστήματος.

«Μακάρι να τολμούσε και ο κ. Τσίπρας να έρθει να περπατήσουμε μαζί σε μια λαϊκή αγορά. Αλλά βλέπετε ότι δεν βγαίνει τελευταία πολύ από το Μαξίμου γιατί δεν τολμάει να αντιπαρατεθεί με τη σκληρή πραγματικότητα που όλοι εσείς βιώνετε κάθε μέρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, αποτυπώνοντας το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα συνολικά. 

Στην Πειραιώς έχουν εντοπίσει τη δυσκολία που αντιμετωπίζει πλέον ο κ. Τσίπρας στις δημόσιες εμφανίσεις του. Δεν είναι λίγες οι φορές που αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούν τους χώρους ομιλίας του ή ακόμα και όταν επιλέγει την εμφάνισή του ανάμεσα σε πολίτες, οι κινήσεις του είναι επιλεγμένες και πολύ προσεχτικές. 

Όλοι θυμούνται για παράδειγμα τον Αλέξη Τσίπρα, όταν διεκδικούσε την πρωθυπουργία, να ανεβαίνει ακόμα και στην καρότσα ενός αγροτικού οχήματος, προκειμένου να μιλήσει σε μπλόκο αγροτών. Τότε τα λόγια ήταν εύκολα και οι υποσχέσεις μεγάλες. Σήμερα τρία χρόνια μετά, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί πλέον με την ίδια ευκολία να  ακολουθήσει την ίδια διαδρομή γιατί σε κάθε του βήμα έρχεται αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό. 

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δυσκολεύονται να περπατήσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. 

Αντιθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει στην εξωστρέφεια του κόμματος και στην απευθείας επαφή του με τους πολίτες. Ενδεικτική αυτής της τακτικής ήταν η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Νεάπολη Λακωνίας, το μεσημέρι της Κυριακής. Μία επίσκεψη, με την οποία τήρησε μία παλιότερη δέσμευσή του, καθώς κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Λακωνία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε προλάβει να βρεθεί στην Νεάπολη.

Η εξωστρέφεια αυτή αποτελεί κεντρικό άξονας της φιλοσοφίας που θέλει να εμπεδώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του, κάτι που αποδεικνύεται και από μία σειρά κινήσεων του κόμματος τις τελευταίες μέρες:

- Την Κυριακή κλιμάκιο βουλευτών επισκέφθηκε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο των επισκέψεων αυτών, οι βουλευτές συμμετείχαν σε ξεχωριστές, μικρές συσκέψεις  σε κάθε πόλη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, των εμπορικών συλλόγων, των συλλόγων συνταξιούχων Δ.Ε.Η. Η επιλογή μόνο τυχαία δεν ήταν αφού στόχο είχε την προβολή των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας, τόσο για τη Δ.Ε.Η. όσο και γενικότερα για την ενεργειακή πολιτική της χώρας.

- Την περασμένη Τετάρτη «γαλάζιοι» βουλευτές βρέθηκαν στην Λέσβο, η οποία ταλαιπωρείται από το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Επισκέφθηκαν το Hot Spot της Μόριας, ενώ συνομίλησαν και  με κατοίκους. 

- Μέσα στα επόμενα 24ωρα ο πρόεδρος της ΝΔ θα προχωρήσει σε δημόσιες τοποθετήσεις απευθυνόμενος σε ακροατήρια , τα οποία θεωρούνται από ορισμένους ως προνομιακοί συνομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την επόμενη μέρα της Πρωτομαγιάς θα αναπτύξει τις θέσεις του για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, σε εκδήλωση του ινστιτούτου δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μέσα στην εβδομάδα ο κ.Μητσοτάκης θα παρουσιάσει και το πρόγραμμά του για τους δημοσίους υπαλλήλους, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο δημόσιο τομέα. 

Την ώρα πάντως που το ένα μάτι της Πειραιώς παρακολουθεί την σκληρή καθημερινότητα, το άλλο εστιάζει στην εικόνα της κυβέρνησης που δείχνει σημάδια διάλυσης. Η δημόσια κόντρα Αυλωνίτου Καμμένου στον τηλεοπτικό αέρα του ΣΚΑΙ εκλαμβάνονται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τα «προεόρτια» της μεγάλης έντασης που σιγοκαίει εντός της συγκυβέρνησης. 

Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ δε θα σταματήσει να πετάει το γάντι στην κυβέρνηση αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Με ποιο σκεπτικό; 

Θεωρούν πως εφόσον ο πρωθυπουργός πιστεύει πως κλείνει με επιτυχία τον Αύγουστο ένας κύκλος για την χώρα, ας κάνει εκλογές το Σεπτέμβριο. «Αν θεωρούν ότι τελειώνουν τα μνημόνια, ας θέσουν αυτή την άποψη στην κρίση του λαού» τονίζει στο liberal.gr συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, που επιμένει οι αντοχές της κυβέρνησης έχουν πλέον τελειώσει. 

Σε σχέση μάλιστα με τα όσα γράφονται και λέγονται αναφορικά με την πιθανότητα ταυτόχρονης διεξαγωγής των εθνικών εκλογών με τις αυτοδιοικητικές τον Οκτώβριο του 2019, στην ΝΔ διατυπώνουν το εξής επιχείρημα: Η ίδια η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρέπει να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, διότι -σύμφωνα με τα όσα πει ο αρμόδιος υπουργός- με αυτό τον τρόπο θα αλλοιωθεί ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας των εκλογών. Αυτό προφανώς ισχύει, τονίζουν στην Πειραιώς, σε υπερθετικό βαθμό για τις εθνικές εκλογές. Αν λοιπόν ισχύουν αυτά που λέει ο κ. Σκουρλέτης, ένα είναι το βασικό συμπέρασμα που βγαίνει, σύμφωνα με την ΝΔ: Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν νωρίτερα από το πέρας της θητείας της Κυβέρνησης.