Εγγυώμαι τις επικουρικές, θα πείσω για την μείωση των πλεονασμάτων

Εγγυώμαι τις επικουρικές, θα πείσω για την μείωση των πλεονασμάτων

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Βέβαιος ότι μπορεί να πείσει τους εταίρους να προχωρήσουν σε μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να δοθεί χώρος για περαιτέρω μείωση των φόρων αλλά και για να γίνουν στοχευμένες παροχές, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1, ενώ ξεκαθάρισε ότι εγγυάται τις επικουρικές συντάξεις όλων των συνταξιούχων. 

«Πρέπει να μειωθούν οι στόχοι και το πλεόνασμα. Μπήκαν σε μία άλλη εποχή, όταν η Ελλάδα δεν είχε αξιοπιστία. Έχω ήδη κάνει συνομιλίες. Πιστεύω ότι θα μπορέσω να τους πείσω. Το 80% από την μείωση του πλεονασμάτων θα πάει στη μείωση των φόρων και το 20% σε στοχευμένες παροχές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα και σημείωσε ότι οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο τους εργαζόμενους για να έχουν φοροελαφρύνσεις.

«Θα κινηθούμε γρήγορα την επόμενη μέρα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν από το 2020. Ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τελικά στα 730 ευρώ. Έχω απαίτηση από τους επιχειρηματίες να προσέχουν περισσότερο τους εργαζόμενους. Θα τους μειώσω τους φόρους και αντίστοιχα αυτοί θα πρέπει να προσέχουν τους εργαζόμενους. Οι επιχειρηματίες πλέον αντιλαμβάνονται ότι η επιτυχία περνάει μέσα από τους εργαζόμενους. Θέλω οι επιχειρηματίες να δίνουν και μετοχές στους εργαζόμενους. Πιστεύω στα κίνητρα. Στην εργατική νομοθεσία θα πέσει βούρδουλας», ξεκαθάρισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε για μία ακόμα φορά και στο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο προτείνει, απαντώντας στις κατηγορίες για τις επικουρικές συντάξεις.

«Ο πλούτος δημιουργείται σήμερα από τις ιδιωτικές επενδύσεις. Προτεραιότητα μας οι νέες δουλειές. Αυτοί που μας κατηγορούν για την ασφάλιση έχουν άγνοια. Από ένα αναδιανεμητικό σύστημα πάμε σε κεφαλαιοποιητικό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από την μία στιγμή στην άλλη. Υπάρχουν μεταβατικές διαστάσεις δεκαετιών. Θα υπάρχουν αυτές οι διατάξεις για να διασφαλίζονται οι υφιστάμενες συντάξεις. Εγγυώμαι τις επικουρικές συντάξεις όλων των συνταξιούχων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν θα κόψουμε κανένα από τα επιδόματα, επανέλαβε. «Αντιθέτως η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να ενισχύσουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», συνέχισε σημειώνοντας ότι θα επαναφέρει συνολικά τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. 

Αναφέρθηκε και στη ματαίωση του ντιμπέιτ, για την οποία επέρριψε τις ευθύνες στον κ. Τσίπρα. «Δεν τσακώθηκα με τον κ. Τσίπρα, δεν με ενδιαφέρει να αντιπαρατεθώ σε αυτό το γήπεδο με τον κ. Τσίπρα. Καταλαβαίνω ότι και οι πολίτες επιθυμούν να ακούσουν από μένα πως οι ζωές τους θα γίνουν καλύτερες. Για το ντιμπέιτ είχαμε συμφωνήσει να γίνει 1η Ιουλίου, αλλά μας είπε ότι θα ήταν στις Βρυξέλλες, τελικά πήγε στο Ηράκλειο. Το ντιμπέιτ θα ήταν χρήσιμο αλλά οι πολίτες μας ξέρουν. Έχουμε αντιπαρατεθεί 42 φορές» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα επενδύσω το πολιτικό μου κεφάλαιο, το οποίο θα το επενδύσει σε γρήγορης απόδοσης. Σήμερα δεν έχουμε άλλες εκλογές μπροστά μας, η εντολή που ζητάω είναι σε βάθος τετραετίας. Έχω έτοιμη την κυβέρνηση. Καλώς εχόντων των πραγμάτων η ορκωμοσία θα γίνει την Τρίτη», συμπλήρωσε. 

«Να γνωρίζουν τα γκρουπούσκουλα ότι από τις 8 Ιουλίου θα αλλάζει η αντιμετώπιση» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να επισημάνει ότι η πάταξη της ανομίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι καταδικάζει την επίθεση του Ρουβίκωνα στην Athens Voice.

«Θα χρειαστούν ορισμένες παρεμβάσεις, ειδικά στο Πολυτεχνείο που είναι επιχειρησιακό αρχηγείο», τόνισε με νόημα.

Όσον αφορά το Σκοπιανό, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι δεν δεν λύθηκε μόνο επειδή ο κ. Τσίπρας ήθελε να το λύσει, αλλά μπήκε στο πλαίσιο μιας γενικότερης συζήτησης με τους εταίρους, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση «να βγει να το διαψεύσει».

«Η ιστορία έγραψε ότι το 2008 σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ο Κώστας Καραμανλής είπε ''όχι''. Αυτό έγραψε η ιστορία. Έγραψε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας είπε ''ναι'' εκεί που οι άλλοι είπαν ''όχι''. Και είπε ''ναι'' και στο όνομα και στην εθνότητα και στη γλώσσα», πρόσθεσε συμπληρώνοντας ότι «θα επιχειρήσω να διορθώσω κακώς κείμενα των επιπτώσεων της συμφωνίας. Όταν ήρθε στη Βουλή έκανα ό,τι μπορούσα να τη σταματήσω αλλά είπα ότι αν κυρωθεί δεν αλλάζει. Θα δουλέψουμε για να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας».