ΕΕ: «Μικρή, αλλά θετική επίπτωση στην ανάπτυξη» η άφιξη προσφύγων στην Ευρώπη

ΕΕ: «Μικρή, αλλά θετική επίπτωση στην ανάπτυξη» η άφιξη προσφύγων στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες θα φθάσουν μέχρι το 2017 στην Ευρώπη, γεγονός που θα έχει «μία μικρή, αλλά θετική επίπτωση» στην ανάπτυξη.

«Συνολικά, τρία εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι θα φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση» από το 2015 μέχρι το 2017, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση οικονομικών προβλέψεων.

Η ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη θα έχει «μία συνέπεια για την οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα είναι μικρή, αλλά θετική για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Pierre Moscovici, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

 

Ο ευρωπαίος επίτροπος εκτιμά ότι η θετική επίπτωση της προσφυγικής ροής «θα συνίσταται στην αύξηση του ΑΕΠ από 0,2% έως 0,3% μέχρι το 2017». Η εκτίμηση αυτή λαμβάνει υπ΄όψιν τις επιπλέον δημόσιες δαπάνες , καθώς και τη συνεισφορά επιπλέον εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας.

Τα αποτελέσματα από την άφιξη του τεράστιου αριθμού προσφύγων στην Ευρώπη θα είναι πιο σημαντικά για τις χώρες υποδοχής και εξαρτάται από τις πολιτικές ενσωμάτωσης που θα εφαρμοσθούν, πρόσθεσε ο Pierre Moscovici επισημαίνοντας ότι οι εκτιμήσεις αυτές αντιμάχονται μία σειρά προκαταλήψεων και συνεπικουρούν την πολιτική του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες.

 Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP