Έχετε να καταγγείλετε κάτι κ. Πάιατ;

Έχετε να καταγγείλετε κάτι κ. Πάιατ;

Ερωτήματα προκαλεί το σχόλιο του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ σε ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με τη στρατηγική συμμαχία της Capital Product Partners L.P. Και της DSS Holdings.

«Οι τίτλοι είναι λάθος φίλε μου» σχολίασε το tweet στο οποίο γινόταν αναφορά στο επιχειρηματικό deal μεταξύ των δύο εταιρειών και αναδημοσιευόταν τίτλος εφημερίδας ο κ. Πάιατ.

Το θέμα είναι όμως ότι ο αμερικανός πρέσβης δεν προχώρησε παρακάτω. Δεν διευκρίνισε τι ακριβώς εννοεί. Η συμφωνία έγινε, ανακοινώθηκε επισήμως και μάλιστα θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες στο χώρο της ναυτιλίας των τελευταίων ετών.

Εάν υπονοεί ότι η είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου είναι ψευδής οφείλει να το διευκρινίσει. Αν για κάποιους λόγους υπονοεί ότι «οι τίτλοι» των ελληνικών ΜΜΕ «είναι λάθος» τότε είναι λάθος και ο τίλος της Wall Street Journal, πανομοιότυπος σχεδόν με αυτόν που φιλοξένησε στο tweet του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Εκτός και αν είναι λάθος ο τίτλος που ο κ. Γεωργιάδης έβαλε. Δηλαδή ότι οι Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος βρίσκονται σε σύγχυση μετά τη συμφωνία αυτή εξ αιτίας της σύγκρουσής τους και των ανοιχτών καταγγελιών που έχουν κάνει για τον Ευ. Μαρινάκη.

Διότι θεωρείται βέβαιο, και αποτελεί δεδομένο στην παγκόσμια αγορά, πως όταν μια εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων προχωρά σε μια συναλλαγή, συμφωνία ή στρατηγική συμμαχία ελέγχει όχι μόνο τη νομιμότητά της αλλά και τους μετόχους και κυρίως τον επικεφαλής της κάθε εταιρείας.

Τέτοιες αναφορές όπως αυτή του κ. Πάιατ όπως και οι... διαρροές διπλωματικών κύκλων από την Αμερικάνικη πρεσβεία προκαλούν εύλογα ερωτήματα. Τόσο για τον λόγο που γίνονται όσο και για το τι ακριβώς... πρεσβεύουν οι συντάκτες.

Το ερώτημα παραμένει. Γιατί ο κ. Πάιατ προχώρησε σε μια τέτοια ενέργεια;

Το να διαβάσει κάποιος στην άλλη άκρη το Ωκεανού το σχόλιο του Άδωνι Γεωργιάδη αξημέρωτα και να ζήτησε την παρέμβαση του εδώ εκπροσώπου του αμερικανικού κράτους φαντάζει λίγο δύσκολο. Το να ενοχλήθηκε κάποιος πέραν του Ατλαντικού, από ένα deal που έτυχε ιδιαίτερα θετικής υποδοχής διεθνώς επίσης.

Το να ενοχλήθηκαν οι εδώ κυβερνώντες και φανατικοί διώκτες του επιχειρείν αλλά και συγκεκριμένων επιχειρηματιών, είναι το πιο πιθανό. Αλλά για ποιό λόγο να παρέμβει ένας πρέσβης, με τρόπο που αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα και προκαλεί εύλογες απορίες; Και να δημιουργούνται εντυπώσεις ακόμη και για το αν είναι ή όχι αληθές αυτό το mega deal;

«Αμηχανία στους Τσίπρα/Καμμένο για αυτό. Πρώτον είναι αδύνατον οι ΗΠΑ να επέτρεπαν στον Υπουργό τους να υπογράψει τέτοια συμφωνία αν αμφισβητούσαν τη νομιμότητα των χρημάτων Μαρινάκη και ο συνέταιρός του πλέον, ήταν ο βασικός επίσημος προσκεκλημένος του Τσίπρα στη ΔΕΘ». Αυτό έγραφε στο tweet του ο κ. Γεωργιάδης. Και η αμηχανία έκδηλη...