Δυο μήνες για τη λύση του προσφυγικού,  λέει ο σουηδός πρωθυπουργός

Δυο μήνες για τη λύση του προσφυγικού, λέει ο σουηδός πρωθυπουργός

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν στη διάθεσή τους, χοντρικά, δύο μήνες προκειμένου να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινδυνεύσει, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Stefan Lοfven.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ρωτήθηκε για τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο Mark Rutte, ο ομόλογός του της Ολλανδίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για το προσφυγικό μέσα στις επόμενες έξι έως οκτώ εβδομάδες.

"Ναι, πιστεύω ότι αυτό είναι το χρονικό περιθώριο. Ξέρουμε ότι πιθανότατα όταν φτάσει η άνοιξη ο αριθμός των προσφύγων θα αυξηθεί και πάλι", τόνισε ο Stefan Lοfven. "Δεν είμαι αφελής. ''Οταν συζητάμε αυτό το θέμα, το επιχείρημά μου προς εκείνες τις χώρες που δεν είναι πρόθυμες να δεχτούν πρόσφυγες είναι ότι αν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σ'' αυτό, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινδυνεύσει. Αν δεν μπορέσουμε να το κάνουμε, κινδυνεύει η Σένγκεν", πρόσθεσε.

Η μαζική άφιξη προσφύγων το περασμένο φθινόπωρο έκανε "αφόρητη" την κατάσταση στη Σουηδία, αναγκάζοντας τις αρχές να λάβουν μέτρα ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, υπενθύμισε ο Stefan Lοfven. "Είναι σαφές ότι η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της αλλά και η Ευρώπη θα πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση", συνέχισε.

Στα μέσα Νοεμβρίου η Στοκχόλμη αποφάσισε να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της και από τις αρχές Ιανουαρίου επιβάλλει στις εταιρείες μεταφορών (τρένα και λεωφορεία) που περνούν τη γέφυρα του Έρεσουντ από τη Δανία, να ελέγχουν τα στοιχεία των επιβατών τους πριν από το ταξίδι.

"Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να φιλοξενούμε τόσους πολλούς ανθρώπους. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο" που τους αναλογεί, είπε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης Μόργκαν Γιόχανσον. "Ξέρουμε ότι η Ευρώπη, ως ήπειρος, μπορεί εύκολα να αναλάβει αυτό το έργο, αν συνεργαστούμε", κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ