Δύο κόσμοι: Οι κραυγές αγωνίας των γιατρών και οι άναρθρες κραυγές των επαγγελματιών «επαναστατών»

Δύο κόσμοι: Οι κραυγές αγωνίας των γιατρών και οι άναρθρες κραυγές των επαγγελματιών «επαναστατών»

Δύο κόσμοι, αντίθετοι, σε πορεία σύγκρουσης ήταν η χθεσινή εικόνα της χώρας με τους επαγγελματίες «επαναστάτες» να... κολλούν ένσημα αντίστασης κατά της κυβέρνησης και των Αμερικανών και τους γιατρούς – νοσηλευτές να εκφράζουν την αγωνία τους μέσα από εκκλήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας, όπως αυτή του διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου ο οποίος τόνιζε με έμφαση «αυτή τη στιγμή είμαστε σε πόλεμο».

Το ΚΚΕ επέλεξε να αψηφήσει τους νόμους και να παίξει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι μόνο και μόνο για να υλοποιήσει την υπόσχεση που είχε δώσει στα μέλη του σχετικά με την πραγματοποίηση της πορείας. Και να αψηφήσει και τον κορονοϊό μαζεύοντας τα οργανωμένα στελέχη του με μηνύματα στο πλαίσιο της επαναστατικής γυμναστικής που κάθε τόσο γίνεται με πορείες στο κέντρο της Αθήνας.

Χωρίς μέτρα προστασίας, εν αντιθέσει με το πρωινό δρώμενο πλησίον της Πρεσβείας των ΗΠΑ, χωρίς αποστάσεις με μάσκες κατεβασμένες και με τη γνωστή αλυσίδα που κάνουν πιάνοντας αγκαλιά ο ένας τον άλλον ώστε να καταπολεμηθεί η διασπορά και ο κορονοϊός.

Με τον γραμματέα του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα να χαρακτηρίζει και αυτός, όπως κατά καιρούς έχουν πράξει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «πρόσχημα» την πανδημία προκειμένου να «να παίρνονται αντιδραστικά αντιλαϊκά μέτρα απαγόρευσης των εκδηλώσεων γιορτασμού του Πολυτεχνείου, με το συμβολικό έτσι κι αλλιώς χαρακτήρα, που αυτές παίρνουν φέτος».

Εξαίροντας το ρόλο των αγωνιστών που βρέθηκαν χθες στους δρόμους κρυπτόμενοι πίσω από sms που έστελναν για άθληση ή για μετάβαση σε γιατρό προκειμένου να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας και ασκώντας πιέσεις στους αστυνομικούς (που ανέλαβαν το έργο της προστασίας, αλλά με «ανοχή» προς τις πολιτικές συγκεντρώσεις) να αφήσουν τους συγκεντρωμένους να κάνουν πορεία.

Και με επίκληση της αντισυνταγματικότητας της απόφασης να απαγορευθούν οι πορείες και οι συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία η εν λόγω απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της δημόσιας ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών για λόγους δημόσιας υγείας.

Κραυγή αγωνίας

Και όλα αυτά την ώρα που γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εμπλεκόμενοι στο χώρο της υγείας στέλνουν σήμα κινδύνου και απευθύνουν εκκλήσεις να ακολουθηθούν όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί ώστε να σταματήσει η διασπορά του κορονοϊού τονίζοντας με κάθε τρόπο ότι η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς πολέμου με την πανδημία.

Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ήταν απόλυτα σαφής. «Έχουμε χάσει τον ύπνο μας, οι νοσηλευτές δεν έχουν πάρει ρεπό» είπε, για να προσθέσει με έμφαση ότι: «δε βγαίνουμε για να φοβίσουμε τον κόσμο. Χθες βράδυ μεταφέραμε έναν ασθενή που ήταν καλύτερα, αλλά όχι σε άριστη κατάσταση, για να πάρουμε βαρύτατα διασωληνωμένο 54χρονο από το τμήμα».

«Ο μόνος τρόπος για να αναχαιτιστεί η πανδημία είναι η απομόνωση. Αργήσαμε να πάρουμε μέτρα», συνέχισε για να καταλήξει λέγοντας:

«Βοηθήστε μας να κρατήσουμε το σύστημα. Να μην επισκέπτεστε ούτε τα παιδιά σας. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πόλεμο.»

Έκκληση στο κενό

Μια έκκληση που έπεσε στο κενό λίγες ώρες αργότερα. Με τους επαγγελματίες επαναστάτες να συγκεντρώνονται για να καταγγείλουν τους… Αμερικανούς και την κυβέρνηση και να χαρακτηρίσουν πρόσχημα την πανδημία υποστηριζόμενοι από την ηγεσία του ΚΚΕ.

Οργανωμένα και συντεταγμένα κινήθηκαν προς συγκεκριμένα σημεία συγκέντρωσης με στόχο να αποδείξουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Από κοντά και ο Αλέξης Τσίπρας που ανήμερα της επετείου, καταθέτοντας στεφάνι στα πρώην κρατητήρια ΕΑΤ ΕΣΑ βρήκε να δηλώσει πως η κυβέρνηση έχασε και απέτυχε να σταματήσει τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, αποσκοπώντας στο να δημιουργήσει την εντύπωση πως το «αντιδεξιό μέτωπο» που ευαγγελίζεται είναι υπαρκτό. Και ας πήγαν ο καθένας χωριστά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25) στα δρώμενα που είχαν προγραμματίσει.

Κλείνοντας το μάτι στους μπαχαλάκηδες

Τα επαναστατικά δρώμενα του ΚΚΕ και οι δηλώσεις της ηγεσίας του όπως και αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξαν όμως και τον δρόμο στους μπαχαλάκηδες σε συνδυασμό με το γεγονός πως η ΕΛΑΣ έδωσε την εικόνα μιας ανοχής έναντι των συμμετεχόντων.

Και άδραξαν την ευκαιρία για επιθέσεις με μολότωφ και καταδρομικές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήμα κυρίως αλλά και για καταλήψεις σε διάφορα σημεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη.

Άλλωστε το μήνυμα που εστάλη από τους επαγγελματίες επαναστάτες είναι πως βρίσκονται υπεράνω των νόμων αλλά και του ίδιου του συντάγματος…

Οι πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων που ανέλαβαν την ευθύνη των συγκεντρώσεων έχουν την ευθύνη για ότι προκύψει σχετικά με την δημόσια υγεία, εν τούτοις οι κραυγές αγωνίας γιατρών νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού αφορούν ζωές και όχι ιδεοληπτικές εμμονές.

ΥΓ. Το δρώμενο του Γιάνη Βαρουφάκη έληξε άδοξα. Έχοντας λάβει την απάντηση από το ΣτΕ σχετικά με τα περί αντισυνταγματικότητας επέλεξε να κλείσει, μετά τις Τράπεζες και το οδόστρωμα.