"Δράση": Συσπείρωση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων για το καλό της χώρας

"Δράση": Συσπείρωση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων για το καλό της χώρας

Του Απ. Σκουμπούρη

Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία το απόγευμα οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου της Δράσης κατά τις οποίες  επαναβεβαιώθηκαν όλες οι προτεραιότητες αλλά και οι επόμενες... δράσεις, με το ιδεολογικοοικονομικό και κοινωνικό προφίλ του κόμματος να αποτυπώνεται σε κείμενο με τη σύνοψη των κεντρικών θέσεων της παράταξης.

Στο κλείσιμο του Συνεδρίου ο πρόεδρος της Δράσης Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι «καταφέραμε σ'' αυτό το συνέδριο να μπούμε ξανά στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Περάσαμε 2,5 πέτρινα χρόνια, όμως τώρα διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για καλύτερες ημέρες. Δεν δίνουμε μόνο ιδέες αλλά είμαστε παρόντες και ως άτομα, ως πολίτες, ως στελέχη. Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε εδώ», επισήμανε.

Στο κείμενο των Συμπερασμάτων επισημαίνονται οι αιτίες της κρίσης που ξέσπασε στη χώρα και τονίζεται πως μόνο η συσπείρωση των αμιγώς μεταρρυθμιστικών κομμάτων με κορμό τη Νέα Δημοκρατία είναι η λύση.

Ολόκληρο το κείμενο που ψηφίστηκε στο 4ο Συνέδριο της Δράσης είναι το εξής:

«Η κρίση στην Ελλάδα οφείλεται στην επί σειρών ετών αλόγιστη σπατάλη εκ μέρους του Δημοσίου χρημάτων που υπερέβαιναν τα φορολογικά έσοδα – μάλιστα, την περίοδο 2001-2009 το έλλειμμα ήταν κατά μέσο όρο περίπου 15 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή πάνω από 5 ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο! Τα χρήματα αυτά, που χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων, την εξαγορά ψήφων, την εξυπηρέτηση ημετέρων και την προστασία συντεχνιών, προέρχονταν από δανεισμό. Αντί να το αναγνωρίσουν αυτό, διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις κατέφυγαν στον λαϊκισμό, στην αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων  και στην εξαντλητική φορολόγηση για την προστασία των ευνοημένων. Ενίσχυσαν έτσι τον παραδοσιακό αντιευρωπαϊσμό στην Ελλάδα, που πλέον όμως τροφοδοτείται και από τα προβλήματα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μεταναστευτικό και αναγέννηση των εθνικισμών, κρίση Ρωσίας/Τουρκίας, Brexit), σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας (μεσανατολικό, κλιματική αλλαγή, επιβράδυνση κινεζικής οικονομίας, κ.α.).

Η λύση στην Ελληνική κρίση μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από μία ρεαλιστική αντιμετώπιση της πραγματικότητας, χωρίς τις «αριστερές αυταπάτες» που ταλανίζουν τη χώρα για δεκαετίες: η ανάπτυξη θα έρθει μόνο μέσα από τον ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα που μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας – το κράτος πρέπει να περιορίσει τις δαπάνες του στις απολύτως απαραίτητες (ασφάλεια, υγεία, παιδεία, δικαιοσύνη, σοβαρό κοινωνικό κράτος) και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, με κανόνες που θα ισχύουν οι ίδιοι για όλους. Η πραγματική διαχωριστική γραμμή λοιπόν είναι μεταξύ κρατιστών και μεταρρυθμιστών – αλλιώς, μεταξύ αντιδυτικισμού και ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

Για το καλό της χώρας και για την υλοποίηση μίας τέτοιας πολιτικής, είναι σημαντικό να συσπειρωθούν οι αμιγώς μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Η Δράση φιλοδοξεί να ενεργήσει ως καταλύτης σε αυτή την προσπάθεια, με ανιδιοτέλεια, κινητοποιώντας κόμματα και μεμονωμένους πολίτες, για την αναζήτηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να προωθήσει η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, που αναπόφευκτα θα έχει κορμό τη ΝΔ. Η ενασχόληση με την πολιτική ανθρώπων που ασπάζονται αυτές τις ιδέες είναι ο μόνος δημοκρατικός τρόπος για να φέρουμε την αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα και να κάνουμε τις ζωές όλων των Ελλήνων καλύτερες».