Δραγασάκης: Υποκινούμενα τα τρομολαγνικά σενάρια για τα εργασιακά

Δραγασάκης: Υποκινούμενα τα τρομολαγνικά σενάρια για τα εργασιακά

Την άποψη ότι τα τρομολαγνικά σενάρια σχετικά με τα εργασιακά θέματα δεν επιβεβαιώνονται και "μάλλον υποκινούνται από εγχώριες δυνάμεις" εκφράζει σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ο Γιάννης Δραγασάκης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνει ότι τα μέτρα που υπολείπονται να ληφθούν αφορούν, κυρίως, αλλαγές του θεσμικού και του ρυθμιστικού πλαισίου και δεν έχουν άμεσες δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Αναφερόμενος στα έσοδα και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του "κόφτη", ο κ. Δραγασάκης υποστηρίζει ότι "η πρόβλεψη του "κόφτη" δεν σημαίνει και ενεργοποίησή του. Εξάλλου, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι στόχοι υπερκαλύπτονται. Συγκεκριμένα το α'' εξάμηνο του 2016 τα έσοδα σημείωσαν αύξηση, σε σχέση με πέρυσι, κατά 6,5% παρουσιάζοντας υπέρβαση 3,72%, συγκριτικά με τον στόχο του Προϋπολογισμού. Μάλιστα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εκτιμούν ότι η θετική πορεία των εσόδων θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Χαρακτηρίζει "παγίδα για τη χώρα" την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για πλεόνασμα 2%, υπογραμμίζοντας ότι "αυτό που υπόσχεται απλόχερα, ως βασιλικότερος του βασιλέως, είναι και άλλες περικοπές δαπανών, τις οποίες όμως δεν προσδιορίζει".

Μιλώντας για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και τις πρόσφατες αιτήσεις πτώχευσης επιχειρήσεων, ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρει ότι: "Δυστυχώς δεν πρόκειται για μεμονομένες περιπτώσεις, αλλά για μοντέλα επιχειρηματικότητας που διαμορφώθηκαν στα χρόνια της μεγάλης ασυδοσίας. Πρόκειται για έναν κρατικοδίαιτο και τραπεζοδίαιτο καπιταλισμό, που φόρτωνε το Δημόσιο και τις τράπεζες με χρέη".

Τέλος, υποστηρίζει ότι "αφελληνισμός" δεν είναι η συμμετοχή ξένων κεφαλαίων σε μια επιχείρηση, αλλά η απουσία ή η αδυναμία άσκησης δημόσιου και κοινωνικού ελέγχου, είτε πρόκειται για ξένο, είτε για εγχώριο κεφάλαιο.