Δ.Παπαδημούλης: Ερώτηση προς το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για το ευρωπαϊκό σύστημα καταθέσεων

Δ.Παπαδημούλης: Ερώτηση προς το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για το ευρωπαϊκό σύστημα καταθέσεων

Με ερώτησή του προς το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητά να πληροφορηθεί εάν υπάρχουν κυβερνήσεις που διαφωνούν με το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων και καθυστερούν την υιοθέτησή του και εάν ναι ποιές είναι αυτές.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του μνημονεύει την ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο Φόρουμ Τραπεζικής Εποπτείας στη Φρανκφούρτη, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης και συγκεκριμένα της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων και τόνισε ότι «τυχόν αποτυχία συμφωνίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου θα υπονομεύσει τη Νομισματική Ένωση». Επίσης, ο κ. Παπαδημούλης, αφού υπενθυμίζει ότι η Κομισιόν έχει δεσμευτεί να ανακοινώσει συγκεκριμένη «νομοθετική πρόταση για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων των Ευρωπαίων πολιτών, μέχρι το τέλος του 2015», και καταλήγει:

«Με δεδομένη τη σημασία που έχει η εγγύηση των καταθέσεων για τη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα όλων των χωρών της Ευρωζώνης, ερωτάται το Συμβούλιο:

1. Πώς κρίνει την πρόταση της Κομισιόν για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα αντασφάλισης καταθέσεων;

2. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για την υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει;

3. Υπάρχουν κράτη-μέλη που διαφωνούν με την υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος εγγύησης καταθέσεων και εάν ναι, ποια είναι αυτά και ποιοι είναι οι ενδοιασμοί τους;».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ