Παγιωμένη η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ σε διψήφια ποσοστά

Κυριακή 09 Σεπτεμβρίου 2018, 00:02
-A +A
Παγιωμένη η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ σε διψήφια ποσοστά

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν αποτελεί μυστικό πως η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη εξυπηρετεί πολλούς επικοινωνιακούς και μη στόχους για τον πρωθυπουργό. Ένας από αυτούς είναι η προσπάθεια «δημοσκοπικής» ανάκαμψης του κυβερνώντος κόμματος, με απώτερο σκοπό το «κλείσιμο» της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένη πηγή, ήδη από το τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν φτάσει τα πρώτα στοιχεία από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, προκειμένου τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ.Μητσοτάκης να αποκτήσουν μία καλή εικόνα για τις εκλογικές τάσεις, πριν αμφότεροι πάρουν το δρόμο προς τη ΔΕΘ.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές στο liberal.gr, τα συμπεράσματα από όλες τις έρευνες και από αυτές που διενεργήθηκαν προς δημοσιοποίηση και από αυτές που έγιναν αποκλειστικά προς κομματική χρήση, είναι σχεδόν ταυτόσημα με τις απαραίτητες ασφαλώς αποκλίσεις ανάλογα την εταιρία και την περίοδο.

Όπως λοιπόν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε:

- Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει πλέον να είναι παγιωμένη και να βρίσκεται σε διψήφια ποσοστά. Η εικόνα που διαθέτουν οι περισσότεροι δημοσκόποι είναι πως με τα σημερινά δεδομένα οι επερχόμενες εκλογές θα έχουν νικητή την ΝΔ, με την τελική διαφορά να μην μπορεί κανείς να την προβλέψει με απόλυτη βεβαιότητα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως η ΝΔ μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να γράψει ακόμα και τον αριθμό «4» μπροστά στο τελικό ποσοστό της και αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει μπροστά τον αριθμό «2» στο ποσοστό του με άνεση.

- Η συσπείρωση της ΝΔ κυμαίνεται σταθερά σε πολύ υψηλά ποσοστά, με την αντίστοιχη του κυβερνώντος κόμματος να βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά. Παρόλα αυτά τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μία αύξηση της συσπείρωσής του ΣΥΡΙΖΑ, στοιχείο απολύτως φυσιολογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι πριν από μερικούς μήνες η συσπείρωση του ήταν γύρω στο 40%.

Παρά όμως την άνοδο του συγκεκριμένου δείκτη, δε φαίνεται να διαταράσσεται η παγιωμένη διαφορά που έχουν τα δύο κόμματα εξουσίας.

--Σημαντικό πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα παραμένει ένα αρκετό μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (περίπου 30%), από εκείνους που τον στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές και πλέον δείχνουν να έχουν απομακρυνθεί οριστικά. Το κομμάτι αυτών των ψηφοφόρων αναδεικνύεται σε μεγάλη «πληγή» για τον πρωθυπουργό και δεν αποκλείεται να αποτελέσει έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες των επερχόμενων εκλογών.

- Η επόμενη βουλή θα είναι πεντακομματική και ίσως εξακομματική. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η «δημοσκοπική» είσοδος αυτή την στιγμή είναι εξασφαλισμένη για την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΧΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ, ενώ μάχη θα δώσουν η Ενωση Κεντρώων και οι ΑΝΕΛ.

Είναι προφανές ότι εάν η επόμενη βουλή είναι πεντακομματική ή ακόμα και εξακομματική, τόσο θα μεγαλώνουν οι πιθανότητες «γαλάζιας» αυτοδυναμίας, με την προυπόθεση βεβαίως ότι οι τάσεις που καταγράφουν οι έρευνες κοινής γνώμης επιβεβαιωθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καταστρώνουν τα επόμενα σχέδιά τους, με ορίζοντα πιθανότατα τον Μάιο του 2019.
Αν και ο πρωθυπουργός επισημαίνει δημοσίως τουλάχιστον ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, πληροφορίες θέλουν τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ να προετοιμάζεται για κάλπες την άνοιξη. Μέχρι τότε όμως η αντιπαράθεση προμηνύεται σκληρή και με χτυπήματα πάνω αλλά και κάτω από τη μέση.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 05/10/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα