Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016, 11:03

-A +A

Διπλό μπλόκο αντιμετωπίζει ο Αλ. Τσίπρας

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016, 11:03
Διπλό μπλόκο αντιμετωπίζει ο Αλ. Τσίπρας
-A +A

Αντιμέτωπος με το διπλό «μπλόκο» των κινητοποιήσεων εντός της χώρας καθώς και της απόρριψης του ασφαλιστικού βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ από φανερές δημοσκοπήσεις προκύπτει πως ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε περίοδο κλιμακούμενης φθοράς, αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Ως αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις για επίσπευση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, που αρχικά ήταν προγραμματισμένος να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ενώ στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει να διακινούνται σενάρια πρόωρων εκλογών πριν από τον Ιούνιο.

Ωστόσο, συνομιλητές του κ. Τσίπρα τονίζουν πως οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν ενόψει της έναρξης των διαπραγματευτών με την τρόικα.

Η κοινωνική πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις ανατροπές στους πολιτικούς συσχετισμούς που έχει επιφέρει η ανάδειξη του κ. Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., ενδέχεται να υποχρεώσουν τον κ. Τσίπρα να επισπεύσει τις όποιες πολιτικές κινήσεις σχεδίαζε, ώστε η κυβέρνηση να πάρει «ανάσες».

Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει να ξαναμοιράσει την τράπουλα του υπουργικού συμβουλίου, δεν θα προβεί σε έναν διορθωτικό ανασχηματισμό, αλλά σε ευρύτερες αλλαγές που θα αφορούν τόσο τον «πυρήνα» της κυβέρνησης όσο και το οικονομικό επιτελείο.

Παράλληλα, στο παρασκήνιο διακινούνται ήδη και σενάρια πρόωρων εκλογών. Ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε από τις επαφές που είχε στο Νταβός ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να μην αντιμετωπίσει η χώρα συνθήκες οικονομικής ασφυξίας ανάλογες εκείνων του πρώτου εξαμήνου του 2015, θα πρέπει να προβεί σε παραχωρήσεις στο ασφαλιστικό πολύ πέραν όσων προβλέπονται στο σχέδιο Κατρούγκαλου.

Ταυτόχρονα, τα πολιτικά αναχώματα στα οποία είχε επενδύσει ο κ. Τσίπρας έχουν υποχωρήσει και η όποια συμφωνία επιτύχει με τους εταίρους θα πρέπει να στηριχθεί από τους 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και μόνον μιας και η ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. έχει «κάψει» τα σενάρια περί παροχής στήριξης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης, με το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ο κ. Τσίπρας απώλεσε τη δυνατότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Τη συγκεκριμένη προοπτική απορρίπτουν η κ. Φώφη Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης.

Το ανωτέρω σκηνικό, εντός και εκτός Ελλάδος, μπορεί ως εκ τούτου να επισπεύσει δραματικά τις πολιτικές εξελίξεις και να οδηγήσει τη χώρα σε νέες κάλπες τους επόμενους μήνες.

 

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα