Σκληρό παζάρι στην "πλάτη" των προσφύγων

Σκληρό παζάρι στην "πλάτη" των προσφύγων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διπλασιάσει το ποσό της βοήθειας που προσφέρει στην Τουρκία για τη φιλοξενία Σύρων προσφύγων, αλλά και θα υποδέχεται Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Το σχέδιο απόφασης αναφέρεται υπό μορφή καταλόγου στις ενέργειες που θα κληθούν να αναλάβουν οι δύο πλευρές ώστε να τερματιστεί, όπως αναφέρεται, η κρίση των προσφύγων. Σύμφωνα με Ευρωπαίους και Τούρκους αξιωματούχους, το κείμενο αυτό έχει βασιστεί σε προτάσεις της Τουρκίας και διανεμήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donqld Tusk ως βάση για συζήτηση μεταξύ των ηγετών, που θα συναντηθούν εκ νέου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ahmet Davutoglu αργότερα σήμερα.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται η πρόταση να γίνεται επανεισδοχή στην Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων προσφύγων. Σε αντάλλαγμα, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα υποδέχονται ισάριθμους πρόσφυγες με αυτούς που θα επαναπροωθούνται στο τουρκικό έδαφος από τα ελληνικά νησιά.

Η ΕΕ θα προσφέρει άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως τα τέλη του 2018 για να βοηθήσει τις τουρκικές αρχές να παράσχουν στέγη στους Σύρους, ποσό διπλάσιο από αυτό που είχε συμφωνηθεί ως σήμερα. Ακόμη, θα χαλαρώσει τους όρους για τη χορήγηση αδειών εισόδου σε Τούρκους υπηκόους που επιθυμούν να επισκεφθούν τον χώρο Σένγκεν ως τα τέλη Ιουνίου, νωρίτερα από ό,τι σχεδιαζόταν, πάντοτε σύμφωνα με το προσχέδιο.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι «η Τουρκία και η ΕΕ επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους», και προσθέτει πως οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στην «ανάληψη ενεργειών προσανατολισμένων στην επίτευξη αποτελεσμάτων για να προετοιμάσουν το κοινό τους μέλλον». Επιπλέον, γίνεται η «κοινή δέσμευση να τερματιστεί η παράτυπη μετανάστευση στην ΕΕ».

Ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά

«Επιτυχία» θεωρεί η ελληνική πλευρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση γίνεται επί του σχεδίου απόφασης ΕΕ – Τουρκίας και όχι επί των αξιώσεων της Αυστρίας και των χωρών του Visegrad για το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά κατάφερε να απομονώσει τις χώρες του Visegrad που τώρα απειλούν με βέτο, αλλά και την Αυστρία που αντιδρά στο σχέδιο απόφασης ΕΕ-Τουρκίας

Επταμερής συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου

Συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Ελλάδας και της Κύπρου με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των 28 ηγετών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως στόχος της συνάντησης αυτής ήταν ο συντονισμός στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ