Διορίζουν την Β. Θάνου στην προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Διορίζουν την Β. Θάνου στην προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και επικεφαλής του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου θέλουν να τοποθετήσουν στην προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα επόμενα 5 χρόνια.

Όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης έστειλε επιστολή στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (θεσμών και διαφάνειας) ζητώντας την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας δεδομένου ότι η θητεία του νυν προέδρου λήγει στα τέλη του έτους.

Η επιτροπή της Βουλής διατυπώνει απλά γνώμη και δεν έχει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή. Η πλειοψηφία αρκεί αφού η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν εντάσσεται στις ανεξάρτητες συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές για τις οποίες απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία και ειδικές διαδικασίες επιλογής.

Ως εκ τούτου η πρόταση του κ. Δραγασάκη αναμένεται να γίνει αποδεκτή από το υπουργικό συμβούλιο που έχει και την τελική απόφαση έγκρισης και η κ. Θάνου να αναλάβει τη θέση του προέδρου της 11μελούς επιτροπής Ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται πως η κ. Θάνου μετά τη συνταξιοδότησή της από τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου όπου είχε εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια τοποθετήθηκε στη θέση του επικεφαλής του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, αμισθί κατά δήλωση της κυβέρνησης.

Η θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού σύμφωνα με πίνακα του Οκτωβρίου του 2017 αμείβεται με μηνιαίο μισθό της τάξης των 5.691,32 ευρώ, καθαρά. 

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές η σχετική επιστολή του Γ. Δραγασάκη έφτασε στη Βουλή, ωστόσο ακόμα θα πρέπει να ελεγχθούν τα στοιχεία των υποψηφίων, προκειμένου να δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική πρόταση. Κατά πληροφορίες στην επιστολή του κ. Δραγασάκη περιλαμβάνονται και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εκ των οποίων δύο ανανεώνεται η θητεία τους και τα άλλα δύο είναι νέα.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Βουλή προγραμματίζει τη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού.  Την τελική, πάντως, απόφαση θα την λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο, δεδομένου ότι η απόφαση της Επιτροπής Θεσμών είναι γνωμοδοτική.