Δημοσκόπηση Pulse: Κυριαρχία Μητσοτάκη στο Κέντρο - Στο 11,5 η διαφορά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Pulse: Κυριαρχία Μητσοτάκη στο Κέντρο - Στο 11,5 η διαφορά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ

Την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο χώρο του κέντρου, την καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στα ποσοστά που καταγράφονται επί δύο σχεδόν έτη, τη μικρή φθορά της κυβέρνησης και τη διατήρηση ενός δείκτης αισιοδοξίας υψηλού καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που πραγματοποιήθηκε για τον ΣΚΑΙ. Στο 11,5 ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ. Η παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ περιόρισε τη ζημιά που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές του Αυγούστου.

H δημοσκόπηση αναδεικνύει την κυριαρχία του πρωθυπουργού όχι μόνο στην κεντροδεξιά και τη δεξιά αλλά και στο κέντρο όπου η αποδοχή του αγγίζει το 51% την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να τυγχάνει αποδοχής της τάξης του 31% αν και στην κεντροαριστερά εμφανίζεται να διατηρεί υψηλά ποσοστά κάτι που προκαλεί όπως είναι αναμενόμενο ανησυχία στο ΚΙΝΑΛ.

Εν τούτοις σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης και παρά το γεγονός πως το κυβερνών κόμμα χάνει περίπου ένα ποσοστό της τάξεως του 1,5% ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν εμφανίζει άνοδο της τάξης του 1% αδυνατεί όμως να ξεφύγει από το ποσοστό που του δίνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις και κινείται στο όριο του 25%.

Με βάση της δημοσκόπηση η κυβέρνηση υπέστη φθορά από την κρίση με τις πυρκαγιές εν τούτοις η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αλλά και τα μέτρα που ανακοίνωσε μείωσαν το πολιτικό κόστος διατηρώντας έτσι διψήφια τη διαφορά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι ενδεικτικό πως ο δείκτης αισιοδοξίας καταγράφεται σε ποσοστό της τάξης του 42% αν και τα μέτρα κρίνονται θετικά από το 38% των ερωτηθέντων. Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται και στο γεγονός πως ένα σημαντικό ποσοστό δηλώνει πως δεν έχει ενημερωθεί για όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ή εμφανίζεται επιφυλακτικό ως προς την εφαρμογή και το αποτέλεσμά τους.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας με την παρουσία του στη ΔΕΘ δείχνει απλά να συσπειρώνει το κοινό του και αυτό με τη χρήση υψηλών τόνων και λιγότερο με όσα ανακοίνωσε. Αρκεί να σημειωθεί ότι στην ερώτηση που αφορά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός φέρεται να έχει κερδίσει δυο ποσοστιαίες μονάδες όμως παραμένει τρίτος μετά τον Κανέναν που εξακολουθεί να προηγείται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εντυπωσιακό στοιχείο είναι και αυτό που δείχνει την αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να απευθυνθεί στο λεγόμενο κέντρο όπου η αποδοχή του είναι της τάξης του 31% με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φτάνει στο 51%.

Το κόμμα που δείχνει πάντως να δέχεται την μεγαλύτερη πίεση είναι το ΚΙΝΑΛ. Στην κεντροαριστερά ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί ένα καλό ποσοστό (το κέντρο παραμένει δυσπρόσιτο) και ο χώρος για το κόμμα της Φώφης Γεννηματά στενεύει. Τονίζεται δέ πως το 54% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζει θετικά τα μέτρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη ΔΕΘ. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις άλλωστε η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ δείχνουν να αντιμετωπίζουν θετικά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θετικά είδε τα μέτρα και ένα ποσοστό της τάξεως του 14% του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ένα ποσοστό της τάξης του 9% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

Αναλυτικά όλη η δημοσκόπηση

pdf