Δημοσκόπηση Prorata: Στο 5,5% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Prorata: Στο 5,5% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Μια νέα δημοσκόπηση της Prorata, η οποία δημοσιεύεται από την «Εφ.Συν.» καταγράφει την ψαλίδα ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μειωθεί στο 5,5%, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας καθώς βασίζεται σε διαφορετική μεθοδολογία (μέτρηση πρόσθεσης ψήφου, εν αντιθέσει με τη μέτρηση ποσοστών δυνητικής εκλογικής επιρροής κομμάτων) που δείχνει τη διαφορά να ξεπερνάει το 8%.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται με ποσοστό 24,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 19%, ενώ ενδεικτικά υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έρευνα της Prorata Στην τρίτη θέση καταγράφεται το Κίνημα Αλλαγής με 7%, η ναζιστική οργάνωση στο 6% και το ΚΚΕ στο 4,5%. Με ποσοστό κάτω του 3% καταγράφονται το Ποτάμι (2%), η Ένωση Κεντρώων (1,5%) και οι ΑΝ.ΕΛΛ. (1%), ενώ στο 1,5% καταγράφονται η ΛΑ.Ε. και η Ελληνική Λύση.

Αντίθετα, στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουλίου, έδειχνε ότι παγιώνονται τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής (με πιθανότητες πάνω από 50% και πάνω από 80%) τα οποία έχουν ως εξής: Ν.Δ. έως 35% (από 34% τον Ιούνιο), ΣΥΡΙΖΑ έως 27% (26%), ΚΙΝ.ΑΛΛ. έως 14% (14%), ΚΚΕ έως 9% (13%), ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έως 8% (9%), ΠΟΤΑΜΙ έως 6% (στην προηγούμενη μέτρηση συμπεριλαμβανόταν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ,), ΑΝ.ΕΛΛ. έως 2% (4%), ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ έως 6% (7%), ΛΑ.Ε. έως 4% (5%), ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ έως 3% (5%), ΑΝΤΑΡΣΥΑ έως 2% (5%), ΜΕΡΑ 25 έως 2% (5%), ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έως 2% (5%) και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ έως 5% (6%).

Στη νέα δημοσκόπηση ενδιαφέρον έχουν τα ποσοστά, όσον αφορά το κατά πόσο οι πολίτες πιστεύουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ακύρωση της περικοπής των συντάξεων. Το 50% των ψηφοφόρων της ΝΔ το θεωρεί απίθανο, όπως και το 41% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.