Δημοσκόπηση MRB: Θετική η αξιολόγηση του ταξιδιού Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Δημοσκόπηση MRB: Θετική η αξιολόγηση του ταξιδιού Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Θετικό είναι το πρόσημο του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB. Τόσο η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, όσο και η ομιλία του στο Κογκρέσο, αποσπούν καλά σχόλια, σηματοδοτώντας σαφή αναστροφή κλίματος σε σχέση με το 2020, όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε ξαναβρεθεί στην Ουάσιγκτον και είχε συναντήσει τον τότε πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. 

Το 35,3% των ερωτηθέντων στην έρευνα της MRB χαρακτηρίζουν καλή έως πολύ καλή την επίσκεψη και το αποτύπωμα που άφησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν και η ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Βεβαίως, ποσοστό 25,4% κρίνει ότι δεν ήταν καλή η επίσκεψη και το 30,7% των ερωτηθέντων παραμένουν ουδέτεροι χωρίς να βγάζουν συμπέρασμα.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της MRB, το 2020, που αφορούσε την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η αξιολόγηση των πολιτών ήταν αρνητική. Το 29,8% τότε είχε χαρακτηρίσει τη συνάντηση από κακή έως πολύ κακή και το 28,5% από καλή έως πολύ καλή. 

Αναλύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αξιολόγησης του ταξιδιού γίνεται σαφές ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού αξιολογείται θετικά από τις ηλικίες 65+ σε ποσοστό 56%, από τους 55-64 σε ποσοστό 43,4% και από τις παραγωγικές ηλικίες 45-54 σε ποσοστό 37,2%.

Βεβαίως, οι ψηφοφόροι της ΝΔ βάζουν θετικό βαθμό στον πρωθυπουργό σε ποσοστό 63,4%, ενώ όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019, σε ποσοστό 36,5% εκτιμούν ότι το ταξίδι δεν πήγε καλά.

Αναβάθμιση, υπερηφάνεια και οφέλη

Παράλληλα, για αναβάθμιση της εικόνας της χώρας, προώθηση των εθνικών συμφερόντων, υπερηφάνεια και οικονομικά οφέλη κάνουν λόγο οι πολίτες σε ποσοστό 46,3%. Από την άλλη μεριά το 48,4% των ερωτηθέντων αναφέρονται σε αδιάφορο ταξίδι, απλό επικοινωνιακό σόου, αποτυχία και κάποιοι λίγοι για εθνική υποτέλεια.

Οι αρνητικές αναφορές για το ταξίδι προέρχονται κυρίως από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που σε ποσοστό 30,9% εκτιμούν ότι ήταν ένα επικοινωνιακό σόου και σε ποσοστό 31,2% κάνουν λόγο για εθνική αποτυχία ή υποτέλεια. Σε ποσοστό 62% δηλαδή κάνουν αρνητικές αναφορές. Στον αντίποδα όσοι ψήφισαν το 2019 τη ΝΔ σε ποσοστό 72% εκφράζονται θετικά και κάνουν λόγο για εθνική υπερηφάνεια και προώθηση των εθνικών συμφερόντων.

Στα ποιοτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των ερωτηθέντων επί του ταξιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έχει ενδιαφέρον να προσθέσουμε ότι θετικές γνώμες σε ποσοστό 60,6% εκφράζουν οι ηλικίες 65+, καθώς και οι 55-64 με ποσοστό 50,1%, ενώ αρνητικές αναφορές κάνουν οι 35-44 σε ποσοστό 60%, αλλά και οι 17-34 σε ποσοστό 55,3%. Οι απαντήσεις φαίνονται αναλυτικά και στον πίνακα που ακολουθεί.