Δημοσκόπηση: Φόβος για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Δημοσκόπηση: Φόβος για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Η διαρκής ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δημιουργεί φόβο για θερμό επεισόδιο σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, την οποία δημοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής».

Στο ερώτημα για τα συναισθήματα που τους προκαλεί η ένταση των τελευταίων μηνών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το 67% παραδέχθηκε ότι φοβάται για θερμά επεισόδια, ενώ το 61% δήλωσε ότι του προκαλεί οργή αυτή η ένταση και το 61% νιώθει απογοήτευση για την αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ένταση.

Στο ερώτημα για το ποια από τις Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία θεωρούν εχθρική χώρα, το 87% απάντησε η Τουρκία, το 47% Αλβανία και το 45% την ΠΓΔΜ.  

Σε ό,τι αφορά το αν κάποια από τις Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, το 78% απάντησε καταφατικά για την Τουρκία, το 27% για την Αλβανία και το 21% για την ΠΓΔΜ.

Κατά τα άλλα το 46% των ερωτηθέντων θεωρεί τη διαχείριση της τουρκικής στάσης έναντι της Ελλάδας το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σήμερα, ενώ το 34% πιστεύει ότι αυτό είναι η διαχείριση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά και το 5% η διαχείριση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Για την ονομασία της; ΠΓΔΜ Το 45% δηλώνει ότι βρίσκει κατανοητή την προοπτική η σύνθετη ονομασία να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ενώ το 23% δήλωσε ότι αυτό του προκαλεί οργή για όσους την αποδέχονται. Το 14% απάντησε ότι «με κάνει να ντρέπομαι που είμαι Ελληνας».