Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Εφικτή η αυτοδυναμία

Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Εφικτή η αυτοδυναμία

Διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας επί του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπως δείχνει νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse για τον ΣΚΑΪ. Παράλληλα, η ΝΔ πλησιάζει ολοένα περισσότερο προς την αυτοδυναμία, καθώς σύμφωνα με την έρευνα μπορεί να συγκεντρώσει ακόμα και 164 έδρες.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει πλέον το 36% των προτιμήσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρείται στο 27% και τη διαφορά να διευρύνεται έτσι στο 9% από το 8% που είχε καταγραφεί μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, από την ίδια εταιρεία. Από τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή Βουλή ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ με 5%, ενώ συνεχίζει να υποχωρεί η Χρυσή Αυγή που πλέον κατήλθε στο 4%.

Από τα υπόλοιπα κόμματα, ποσοστό 3,5% παίρνει το Μέρα25 του Γ. Βαρουφάκη όπως και η Ελληνική Λύση, 1,5% η Ένωση Κεντρώων, 1% η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ το 7,5% των ερωτηθέντων παραμένουν αναποφάσιστοι.

δημοσκόπηση

Σύμφωνα δε με την εκτίμηση ανά διαστήματα της Pulse για την πρόθεση ψήφου, η διαφορά μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 13,8% υπέρ της ΝΔ, καθώς το μέγιστο ποσοστό της ΝΔ είναι το 38,5% με ελάχιστο το 33,5%, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ το ανώτατο διαμορφώνεται στο 29,3% και το κατώτατο στο 24,7%.

δημοσκόπηση

δημοσκόπηση

Έτσι, βάσει των μετρήσεων της Pulse, η ΝΔ παρουσιάζεται να συγκεντρώνει στη Βουλή τουλάχιστον 155 έδρες, αν εισέλθουν 7 κόμματα, 159 έδρες αν τα κόμματα που θα μπουν στο κοινοβούλιο είναι 6 και 164 σε πεντακομματική Βουλή.

δημοσκόπηση

δημοσκόπηση

δημοσκόπηση

Παράλληλα, συνεχίζει να αυξάνεται η διαφορά και στην παράσταση νίκης, η οποία διαμορφώνεται στο 54% υπέρ της ΝΔ έναντι του 53% που είχε δείξει η έρευνα της ίδιας εταιρείας την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, το 71% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρώτο κόμμα θα βγει η ΝΔ, ενώ μόλις το 17% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ.

δημοσκόπηση

Αυξητική τάση εμφανίζει και η διαφορά στο ερώτημα ποιον θεωρείται καταλληλότερο για πρωθυπουργό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προηγείται με 9 μονάδες διαφορά έναντι του Αλέξη Τσίπρα, από τις 8 που είχε καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, πλέον υπέρ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά το 37% και το 28% υπέρ του πρωθυπουργού.

δημοσκόπηση

Σε άλλα ευρήματα της έρευνας, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες απαντούν πως θα πάνε να ψηφίσουν σε ποσοστό σε ποσοστό 87% (το 83% απαντά ότι είναι πολύ πιθανό έως σίγουρο, ενώ αρκετά πιθανό λέει το 4%).

δημοσκόπηση

Τέλος, το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα ήταν χρήσιμο να γίνει ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών (σίγουρα απαντά το 46% και μαλλον το 18%).

δημοσκόπηση