Δημοσιεύθηκε η απόφαση για την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης

Δημοσιεύθηκε η απόφαση για την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης

Τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης, ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Νίκου Τόσκα, Ανδρέα Ξανθού, Σταύρου Κοντονή και Βαγγέλη Αποστόλου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με την ΚΥΑ ρυθμίζονται η έγκριση για την παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%.

Ακόμα ρυθμίζονται η παραγωγή, εισαγωγή και εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και την διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους.

Αρμόδια αρχή για την εποπτεία και τον συντονισμό τόσο των εγκαταστάσεων των μονάδων, όσο και των μεταφορών των τελικών προϊόντων ορίζεται η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οικείες Αστυνομικές Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας, τα οικεία Τμήματα Ασφαλείας και, όπου δεν υφίστανται τέτοια, τα οικεία Αστυνομικά Τμήματα.

Η απόφαση για την φαρμακευτική κάνναβη, οι επενδύσεις της οποίας σύμφωνα με την κυβέρνηση θα αποφέρουν 1,5 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Τον κώδωνα του κινδύου κρούουν οι ειδικοί

Ωστόσο, οι ειδικοί στέλνουν δραματικό SOS για την χρήση της κάνναβης, «αδειάζοντας» επί της ουσίας την κυβέρνηση που προωθεί την χρήση της. Μιλώντας χθες στη Βουλή, παρομοίασαν τους χρήστες κάνναβης με αυτούς της ηρωίνης, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό τους για την «ψυχαγωγική χρήση» της κάνναβης, την οποία θέλουν να νομιμοποιήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.