Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Στους τομείς συνεργασίας που τέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις των τριών αρχηγών μετά την τριμερή.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν για ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, για την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, συζήτησαν την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσσίων ζωνών των τριών χωρών, όπου αυτό είναι δυνατό και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Τόνισε ότι ξεκαθαρίζουν οτι η συνεργασία τους αυτή δεν εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής αποκλεισμού τρίτων χωρών ή εναντίον τρίτων χωρών.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συμφώνησαν να επιταχυνθεί η συνεργασία σε όλους τους τομείς και ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας, ένα συμβούλιο που θα συναντάται τακτικά και θα συντονίζεται από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών. Συμφώνησαν, είπε, στη δημιορυγία εξειδικευμένεης επιτροπής για θέματα γαλάζιας οικονομίας που αφορά σε τομείς συνεργασίας ναυτικού περιεχομένου, όπως και της διαλιμενικής συνεργασίας.

Ακόμα, συμφώνησαν από εδώ και στο εξής οι συναντήσεις τους να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν συμφωνήσει και ότι στην επόμενη τους συνάντηση, που μετά από πρωτοβουλία του Αλ Σισι θα γίνει στο Κάιρο τον επομενο χρόνο, «ελπίζουμε ότι θα έχουμε να παρουσιάσουμε έργο που πιθανώς να εξειδικευτεί και με τα εγκαίνια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ή έργων, στο αιγυπτιακό έδαφος, αργότερα στο κυπριακό, το ελληνικό, που θα αφορούν την τριμερή συνεργασία των τριών κρατών».

Αναφερόμενος στα επίπεδα συνεργασίας των τριών χωρών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «όλα αυτά τα επίπεδα συνεργασίας έχουν ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που βγαίνουμε σταδιακά αλλά με αυτοπεποίθηση από διαφορετικού τύπου, βαθύτατες όμως, κρίσεις στις χώρες μας. Κρίσεις που αντιμετωπίζουμε με επιτυχία και από τις οποίες οι λαοί μας βγαίουν με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία».

«Η σημερινή συνάντησή μας σε επίπεδο κορυφής υπήρξε απόλυτα επιτυχής ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής, «δηλαδή, την περαιτέρω εμβάθυνση, εμπέδωση και διεύρυνση του τριμερούς μηχανισμού με στόχο να αποτελέσει ένα πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας».

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Διακήρυξη της Αθήνας επιβεβαιώνει ότι ο τριμερής διάλογος και η συνεργασία προάγει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την ενίσχυση της κοινής ασφάλειας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Κοινή διαπίστωση των τριών χωρών είναι ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας, στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού, δηλαδή της απόφασης της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού που να υλοποιεί πλέον εμπράκτως τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας και που θα μετατρέπει τους στόχους που έχουν τεθεί σε έργα», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

«Κύπρος και Ελλάδα επιβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ-Αιγύπτου, ειδικότερα στα θέματα που προάγουν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά και των μεταναστευτικών ροών», είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου και προσέθεσε ότι σημαντικός στόχος των τριών χωρών είναι η, από κοινού και με άλλες δυνάμεις, αντιμετώπιση των αιτίων των προσφυγικών ροών στη ρίζα του. Ανέφερε, επίσης, ότι κατά την Τριμερή αντηλλάγησαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και συμφωνήθηκε να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης και επανέναρξης το συντομότερο των συνομιλιών στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε τις ευχαριστίες του, τόσο προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι όσο και προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, «για την απόφαση στήριξης του ενδοκοινοτικού διαλόγου, του κοινοτικού διαλόγου στην Κύπρο, προκειμένου να εξευρεθεί μόνιμη λύση με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών». Ανέφερε δε στο σημείο αυτό πως συστατικά της λύσης δεν μπορεί παρά να είναι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και βεβαίως ο τερματισμός του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.

Ευχαρίστησε επίσης τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ως προς το αποτέλεσμα της συμμετοχής, αλλά και της συμβολής του στην Ισλαμική Διάσκεψη συνεργασίας, διότι έχει δημιουργήσει ένα άλλο κλίμα και μια άλλη αντίληψη μέσα στους κόλπους της Ισλαμικής Διάσκεψης, με αποτέλεσμα τα ψηφίσματα να είναι πλησιέστερα προς τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στην ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερες συνεργασίες που θα συμβάλλουν στην ευημερία και τη σταθερότητα των χωρών της περιοχής. «Είμαστε της άποψης ότι ο φυσικός πλούτος πρέπει να αποτελεί την πηγή συνεργασίας και όχι την αιτία τριβών και πιστεύουμε ότι, μέσα από αυτό που χτίζουμε, μπορεί να επιτύχουμε», είπε ο κ. Αναστασιάδης και προσέθεσε ότι «στόχος δεν είναι να αποκλείσουμε κανέναν», «γιατί οι ενεργειακές πηγές μπορεί να εξασφαλίσουν τις ανάγκες πολλών, όχι μόνο των Ευρωπαίων αλλά και άλλων από τους γείτονές μας».

Για την προοπτική δημιουργίας μικτής οικονομικής επιτροπής σε θέματα γαλάζιας οικονομίας, είπε ότι θα αφορά θαλάσσιες μεταφορές, έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία, θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό, εκπαίδευση και θαλάσσιο περιβάλλον.

«Προσβλέπω στη συνέχεια και εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας επ' ωφελεία των δικών μας χωρών, αλλά και των χωρών της περιοχής», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η σημερινή, για τρίτη φορά, σύγκληση της τριμερούς, στην Αθήνα «αντανακλά και αποδεικνύει την επιμονή όλων μας να συνεχίσουμε την πορεία μας προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόοδος και η ανάπτυξη, καθώς επίσης, συμβολίζει την ακλόνητη δέσμευσή μας στην απο κοινού συνεργασία, με βάση ένα κοινό όραμα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Μ. Ανατολή», είπε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτάλ Φατάχ αλ Σίσι στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, μετά την τριμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Εξέφρασε ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του για τα πρακτικά βήματα που αποφασίστηκαν για την ενεργοποίηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου σε πολλούς τομείς, «που εξασφαλίζουν πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες, επικεφαλής των οποίων είναι ο τομέας της ενέργειας, του τουρισμού, των επενδύσεων και της ναυτιλίας».

Πρόσθεσε οτι «προσβλέπουμε σε συνεργασία σε αυτούς τους τομείς, η οποία θα αποδώσει τα οφέλη στους λαούς μας για ένα καλύτερο μέλλον, προσβλέπουμε την επόμενη περίοδο να υπάρχουν θετικά και απτά αποτελέσματα στην πραγματικότητα μέσα από κοινά έργα».

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ανέφερε ότι η σημερινή διάσκεψη «αντανακλά την συμφωνία μας και την ταυτισή μας στα οράματα, καθώς συμφωνήσαμε στην ανάγκη να συνεχίσουμε την άοκνη συνεργασία μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς επίσης και για την καταπολέμηση των ιδεολογικών ριζών των τρομοκρατικών οργανώσεων σε μια περιοχή που βασίζεται στην ανεξιθρησκεία με διαχρονικό τρόπο».

«Εδώ οι θρησκευτικοί θεσμοί και τα θρησκευτικά όργανα οφείλουν να ασχοληθούν με το θέμα, ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση για την διοργάνωση του θρησκευτικού διαλόγου τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα, στην διάσκεψη αυτή συμμετείχε η Αίγυπτος σε υψηλό επίπεδο λόγω της πεποίθησής μας για την σημασία αυτής της διάσκεψης και ελπίζουμε να παρακολουθήσουμε την εκτέλεση των εισηγήσεων αυτής της διάσκεψης», επισήμανε ο Φατάχ αλ Σίσι.

Ανέφερε ότι στην σημερινή διάσκεψη κορυφής, οι τρείς ηγέτες συμφώνησαν «στην ανάγκη εύρεσης δίκαιης λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος, στην εγκαθίδρυση ανεξάρτητου κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, προκειμένου κάτι τέτοιο να συμβάλλει στην εξάλειψη ενός από τους μεγαλύτερους παράγοντες έντασης και αποσταθεροποίησης στην Μ. Ανατολή».

Υπογράμμισε οτι κάτι τέτοιο "απαιτεί πολλές προσπάθεις από όλες τις πλευρές".

«Επίσης, σύμφωνα με τις συζητήσεις μας, προκύπτει η ανάγκη εύρεσης λύσης των θεμάτων της Συρίας και της Λιβύης» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της διάσκεψης εξέφρασε «την συνέχιση της στήριξης της Αιγύπτου στις προσπάθεις επίλυσης του Κυπριακού με στόχο την εξασφάλιση της ενότητας του νησιού σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

«Ακουσα με πολύ προσοχή τον εξοχότατο πρόεδρο της Κύπρου και τον εξοχότατο πρωθυπουργό της Ελλάδας, σχετικά με την αντιμετώπιση της αυξανόμενης μεταναστευτικής κίνησης, με βάση ανθρώπινη και όχι μόνο με πρίσμα την ασφάλεια, ούτως ώστε να προσεγγίσουμε αυτό το θέμα με ανθρώπινο πλαίσιο βάσει των διεθνών συνθηκών», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχή διοργάνωση της τριμερούς και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την συμμετοχή του και την σημαντική συμβολή του στην στήριξη της τριμερούς διαβούλευσης.

«Αδημονώ να συγκληθεί η επόμενη συνάντησή μας στο Κάιρο για να εξασφαλίσουμε περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων μας στην κοινή εργασία. Σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε ο εξοχότατος Πρωθυπουργός της Ελλάδας για την κοινή συνεργασία, προσβλέπουμε να υπάρχει ένας μηχανισμός που θα συμβάλλει στην κοινή ανάπτυξη και πρόοδο προς όφελός μας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ