Δήμαρχοι νησιών: Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν υποκαθιστά τον μειωμένο ΦΠΑ

Δήμαρχοι νησιών: Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν υποκαθιστά τον μειωμένο ΦΠΑ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σαφές μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι το μεταφορικό ισοδύναμο δεν αντικαθιστά τον μειωμένο ΦΠΑ έστειλαν οι δήμαρχοι των νησιών, κατά τη διάρκειας της παρουσίας του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε μάλιστα την απόσυρση του μέτρου και τη διατήρηση του ΦΠΑ. «Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, αοριστία και ασάφεια», τόνισε αρχικά και ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου να αντισταθμίσει τις ολέθριες συνέπειες από την κατάργηση μειωμένων ΦΠΑ. «Πάρτε το πίσω και φέρτε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καλύμνου, Γιάννης Γαλουζής υπογράμμισε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα ιδιαιτέρως θετικό μέτρο που θα συνεισφέρει στην άρση των ανισοτήτων, αλλά και ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί οικονομικό αντιστάθμισμα για την κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. «Να λειτουργήσουν αυτά συνδυαστικά», πρότεινε.

Τέλος, ο Σωτήρης Σκιαδαρέσης, πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) μίλησε για κίνηση με θετικό πρόσημο. Είπε, ωστόσο, και ο ίδιος ότι «δεν συνιστά μέτρο εξισορρόπησης των συνεπειών από κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ήταν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Διαβάστε ακόμα:

- Βουλή: Με τη διαδικασία του επείγοντος εισήχθη προς επεξεργασία το ν/σ για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Φωτογραφία αρχείου