Δηλώσεις του Πρ. Παυλόπουλου για την επικυριαρχία του «οικονομικού» επί του «θεσμικού»

Δηλώσεις του Πρ. Παυλόπουλου για την επικυριαρχία του «οικονομικού» επί του «θεσμικού»

Η επικυριαρχία του «οικονομικού» επί του «θεσμικού» πρέπει να αποτραπεί δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποστηρίζοντας πως συνιστά μέγιστο κίνδυνο για την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και τη λειτουργία της υπέρ της δημοκρατικής Αρχής και της υπεράσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Μιλώντας στην εκδήλωση εορτασμού των 80 ετών από την ίδρυση τού Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Προκόπης Παυλόπουλος, τάχθηκε κατά της αυτορύθμισης αναφέροντας πως αφορά ακραίες εκφάνσεις νεοφιλελευθερισμού. Όπως είπε η δυνατότητα αυτορύθμισης» της οικονομίας και η πλήρης ελευθερία δράσης των «αγορών»- περιθωριοποιεί τον κανόνα δικαίου κρατικής προέλευσης, ως μέσο ρύθμισης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, συνακόλουθα δε και τις κυρωτικές συνέπειες του ως άνω κανόνα δικαίου.

Και συνέχισε όπως μετέδωσε το ΑΠΕ τονίζοντας ότι η παθογένεια της επικυριαρχίας του «οικονομικού» επί του «θεσμικού» έγκειται στο ότι ο κανόνας δικαίου, ως μέσο κανονιστικής ρύθμισης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και θεμέλιο της έννομης τάξης αλλά και αυτού τούτου του κράτους Δικαίου, αλλοιώνεται ουσιωδώς, ιδίως ως προς την κανονιστική και κυρωτική του λειτουργία, υποχωρώντας δραματικά μπροστά στις «απαιτήσεις» των οικονομικών κανόνων λειτουργίας της οικονομίας, σε εθνικό αλλά και υπερεθνικό επίπεδο

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως οι επιπτώσεις της «απορρύθμισης» θίγουν ευθέως τα ίδια τα θεμέλια όχι μόνο της έννομης τάξης αλλά και ίδιου του κράτους Δικαίου, με όλες τις εντεύθεν συνέπειες ως προς την θεσμική και πολιτική θωράκιση της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και κατά συνέπεια των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Και κατέληξε λέγοντας ότι «Τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα που αναπτύσσονται στη σημερινή Ευρώπη μας διδάσκουν ότι πρέπει να είμαστε πάντοτε σ΄ εγρήγορση. Πρέπει να εκλείψουν οι αιτίες που δημιουργούν αυτά τα υπολείμματα και θυμίζουν τους εφιάλτες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Πρέπει να υπερασπισθούμε την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Γιατί μέσα από την διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης θα καταπολεμηθούν και θα εκλείψουν οι αιτίες που δημιουργούν ρήξη του κοινωνικού ιστού και οδηγούν στην δυστυχία των ανθρώπων»