Δίκη Χρυσής Αυγής: Αμετανόητος στην απολογία του ο Γ. Λαγός

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αμετανόητος στην απολογία του ο Γ. Λαγός

Ο Γιάννης Λαγός βρίσκεται σήμερα για πρώτη φορά ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων το οποίο εκδικάζει την δράση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Απολογούμενος δήλωσε ότι «Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα, δεν αποδέχομαι τις κατηγορίες. Ήρθα για να ακουστεί η φωνή μου γιατί έξι χρόνια δεν μας δόθηκε η ευκαιρία και το δικαίωμα να απαντήσω σε όλα με κατηγορούν».

Ο  κ. Λαγός,  απολογείται σε μια κατάμεστη δικαστική αίθουσα στην οποία, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, εμφανίσθηκαν και οι γονείς του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα, ο οποίος δολοφονήθηκε από  το μέλος της Χ.Α., Γ. Ρουπακιά. Απολογούμενος ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής έκανε λόγο για «διαδικασία πολιτικής εξόντωσης», ενώ είπε πως δεν έχει «εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη» αφού όπως ισχυρίστηκε δεν υπήρξε διερεύνηση των καταγγελιών συγκατηγορουμένων του ότι υπέστησαν πιέσεις για να καταθέσουν ότι «ο Λαγός έδωσε εντολή». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο μοναδικός από τους συγκατηγορουμένους του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που διαθέτει ακόμα τη βουλευτική ιδιότητα, καθώς πλέον είναι ευρωβουλευτής, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε αμέσως μετά την εκλογική πτώση της Χρυσής Αυγής.

Ο κατηγορούμενος Γιάννης Λαγός και πρώην βουλευτής στη Β'' Πειραιά, θεωρείται πρόσωπο - «κλειδί», σε τρεις βασικές υποθέσεις που εξέτασε το δικαστήριο. Αυτές είναι η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, η επίθεση σε ομάδα μελών του ΠΑΜΕ και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έγιναν εντός της γεωγραφικής επικράτειας του κατηγορούμενου, στο Πέραμα και το Κερατσίνι. Η σύνδεσή του με αυτά αλλά και με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής είναι το θέμα που θα απαντήσει με την ετυμηγορία του το δικαστήριο.

Ο άλλοτε περιφερειάρχης Πειραιά της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, με σωρεία στοιχείων εμφανίζεται στη δικογραφία ως το πρόσωπο από το οποίο ξεκινούν και στο οποίο καταλήγουν όλα τα κρίσιμα τηλεφωνήματα, τόσο τη νύχτα και την επομένη της δολοφονίας του μουσικού όσο και τη νύχτα της επίθεσης κατά μελών του ΠΑΜΕ. 

Σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι στιγμής στο δικαστήριο, ο Γιάννης Λαγός κινητοποιούσε δράσεις και ενέργειες ενώ ακόμη και η απλή επίκληση του ονόματός του στα μηνύματα που έστελναν σε μέλη οι υπεύθυνοι των Τοπικών είχε άμεση ανταπόκριση. Το «εντολή Λαγού» ήταν αρκετό για να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός των Τοπικών και να δράσουν τα μέλη τους.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο κύκλος των απολογιών πρόκειται να κλείσει με τον αρχηγό της οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο, στις 6 Νοεμβρίου, για την απολογία του οποίου το δικαστήριο έχει προβλέψει να δοθεί εφόσον χρειαστεί και δεύτερη δικάσιμος την επόμενη ημέρα.