Διευθυντής Eurasia: Τι να περιμένουν Ελλάδα - Τουρκία από την προεδρία Μπάιντεν

Διευθυντής Eurasia: Τι να περιμένουν Ελλάδα - Τουρκία από την προεδρία Μπάιντεν

Την εκτίμηση ότι στην Αν. Μεσόγειο θα υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή από τις ΗΠΑ, «αλλά όχι πλήρη επιστροφή της Ουάσιγκτον στο τραπέζι ως διαπραγματευτικός εταίρος» εξέφρασε ο διευθυντής Ευρώπης της Eurasia Εμρέ Πεκέρ, σημειώνοντας πως με την εκλογή του Μπάιντεν, οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία θα είναι πολύ διαφορετικές απ' ό,τι με τη διακυβέρνηση Τραμπ.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πεκέρ ανέφερε πως θα υπάρξει ένα παράθυρο ευκαιρίας το επόμενο φθινόπωρο στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, «όταν ο Μπάιντεν ίσως προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Άγκυρα. Αλλά, το τανγκό χρειάζεται δύο. Και ο πρόεδρος Ερντογάν θα πρέπει να ανταποκριθεί με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ειδικά για τους S400».

Σε ερώτηση αν η Τουρκία ενδέχεται να βρει ευκαιρία να κλιμακώσει στην Αν. Μεσόγειο για να είναι σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση, ο κ. Πεκέρ εκφράζει την άποψη ότι οι σχέσεις μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, οι εξελίξεις στην Κύπρο και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. θα είναι οδηγοί των εξελίξεων, παρά οι στρατηγικές επιδιώξεις μιας προεδρίας Μπάιντεν.

«Εκτιμώ ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα ήταν πολύ πιο χαρούμενος με μια δεύτερη θητεία Τραμπ, αλλά την ίδια ώρα οι τουρκικές αρχές είχαν ξεκινήσει να προετοιμάζουν το έδαφος για να δουλέψουν με μια διακυβέρνηση Μπάιντεν εδώ και αρκετό καιρό», πρόσθεσε. 

Συνολικά, εκτίμησε ο κ. Πεκέρ, πως «θα δούμε στην αμερικανική εξωτερική πολιτική μια επιστροφή στην κανονικότητα. Περισσότερη σιγουριά, μεγαλύτερη δέσμευση στους διεθνείς οργανισμούς, επαναβεβαίωση της ηγεσίας στο ΝΑΤΟ και των διατλαντικών δεσμών, αποκατάσταση εμπορικών δεσμών με την Ε.Ε., πιθανώς με απαλοιφή ορισμένων δασμών, επιστροφή στη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα και ίσως μια προσπάθεια για επανεκκίνηση των επαφών με το Ιράν για τη Συμφωνία για τα Πυρηνικά». 

Επιπλέον ο κ. Πεκέρ παρατήρησε πως η Τουρκία μπορεί να χαμηλώσει τον βαθμό της έντασης για να στείλει ένα μήνυμα καλής θέλησης στην Ουάσιγκτον.

«Ένα από αυτά που θα δούμε είναι μια προθυμία της Τουρκίας να αφήσει στο περιθώριο τους S400 ή να τους βάλει σε μια αποθήκη ή να δεσμευτεί να μην τους χρησιμοποιήσει ποτέ», σημείωσε, για να προσθέσει: «Η προοπτική κυρώσεων στην Τουρκία με βάση τον νόμο CAATCHA είναι πολύ πιο ρεαλιστική σε σχέση με την περίοδο Τραμπ, ο οποίος προστάτευε τον Ερντογάν από τέτοια μέτρα».

Όπως εξήγησε ο κ. Πεκέρ αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. «Αφενός, ο Μπάιντεν τείνει περισσότερο στην τήρηση του νόμου και να μην κάνει προσωπικές χάρες, τις οποίες ο πρόεδρος Τραμπ έκανε στον πρόεδρο Ερντογάν. Επίσης, για τη συνοχή του ΝΑΤΟ και την ασφάλεια, οι ΗΠΑ θα θέλει να χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως παράδειγμα και να στείλει το μήνυμα σε άλλους συμμάχους και πιθανούς πελάτες της Ρωσίας για την προμήθεια όπλων και πυραύλων, όπως η Ινδία, ότι υπάρχει τίμημα, αν ακολουθήσεις αυτή την οδό».