Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019, 13:57
Τελευταία ενημέρωση: 15:36

-A +A

Νίκη της ΝΔ βλέπει ο Διεθνής Τύπος στις εθνικές εκλογές

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019, 13:57
Τελευταία ενημέρωση: 15:36
Νίκη της ΝΔ βλέπει ο Διεθνής Τύπος στις εθνικές εκλογές
-A +A

Στην αναμενόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες εθνικές εκλογές στη χώρα μας αλλά και στην ήττα που περιμένει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αναφέρονται δημοσιεύματα του Διεθνή Τύπου.

Οι συντηρητικοί της αντιπολίτευσης της Ελλάδας αναμένεται να αποσπάσουν την εξουσία από την αριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές της επόμενης Κυριακής εν μέσω ενός κύματος κύμα θυμού που έχουν προκαλέσει τα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας.

Όπως αναφέρει το Reuters, η χώρα προχωράει στις εκλογές τρεις μήνες νωρίτερα από ό, τι έχει προγραμματιστεί,μετά από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως και στις τοπικές εκλογές τον Μάιο την ώρα παράλληλα που οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ανάλογη ήττα και στις επικείμενες εθνικές.

Μια δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα «Τα Νέα» παρουσιάζει τη ΝΔ να προηγείται με περίπου εννέα μονάδες, εύρημα που σε γενικές γραμμές συμβαδίζει με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκε στην εξουσία το 2015 ως αντίδραση στις επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν λόγω της κρίσης. Όμως λίγο μετά την νίκη του, ο Τσίπρας υποχρεώθηκε να υποκύψει υπογράφοντας νέο πρόγραμμα στήριξης, και περισσότερη λιτότητα, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι οι θεατρινισμοί της κυβέρνησης του Τσίπρα κατά των μεταρρυθμίσεων που απαιτούσαν οι πιστωτές κόστισαν στην χώρα χρόνο και δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβολή της στάσης του απομάκρυνε ψηφοφόρους.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη του Μητσοτάκη, που έχει εργαστεί ως διαχειριστής κεφαλαίων και είναι γόνος ισχυρής πολιτικής οικογένειας. Μετά από την ανάδειξή του στην ηγεσία της ΝΔ το 2016, ο Μητσοτάκης σχεδίασε προσεκτικά τις κινήσεις του.

BBC: Ελληνικές εκλογές: Γιατί οι απογοητευμένοι νέοι ψηφοφόροι στρέφονται προς τους Συντηρητικούς

Θέλοντας να απαντήσει στο ερώτημα «Γιατί οι απογοητευμένοι νέοι ψηφοφόροι στρέφονται προς τους συντηρητικούς;» το BBC παραθέτει ορισμένα παραδείγματα νέων ανθρώπων στη χώρα μας που εξηγούν γιατί νιώθουν απογοητευμένοι από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια και πως αυτή τους έχει οδηγήσει στο να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

Όπως πολλοί νέοι Έλληνες, ο Τ. Σταυρίδης σχεδιάζει να εγκαταλείψει την Ελλάδα αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες.

«Η οικονομική κρίση έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο από ότι περιμέναμε και έχουμε πλέον εξαντληθεί», σημειώνει ο 22χρονος νεαρός.

Η γενιά του έχει επηρεαστεί σοβαρά από την δεκαετή κρίση και με ένα ποσοστό ανεργίας στους νέους που αγγίζει σχεδόν το 40%, περίπου 350.000-400.000 απόφοιτοι Πανεπιστημίων έχουν μεταναστεύσει από το 2010.

«Οι περισσότεροι από τους φίλους μου σχεδιάζουν επίσης να φύγουν. Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι τόσο χαμηλοί και η οικονομική κατάσταση τόσο άσχημη», παραπονιέται ο Σταυρίδης.

Ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, τόσο εκείνος όσο και οι φίλοι του δεν υποστηρίζουν ένα ριζοσπαστικό κόμμα που απευθύνεται στους νέους όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις ευρωεκλογές που έγιναν τον περασμένο μήνα η πλειοψηφία των νέων 17-24 ετών ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, το παραδοσιακό δηλαδή κεντροδεξιό κόμμα της Ελλάδας, το οποίο όμως θεωρείται ευρέως ως το κόμμα που είναι υπαίτιο για την κρίση που ακόμα τους ταλανίζει.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει τις γενικές κοινοβουλευτικές εκλογές, υπόσχεται χαμηλότερους φόρους, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με τους πιστωτές της Ελλάδας που θα επέτρεπε την επανεπένδυση περισσότερων χρημάτων στη χώρα.

«Η αλήθεια είναι ότι τους κατηγορώ και για την κρίση», παραδέχεται ο κ. Σταυρίδης. «Πιστεύω ωστόσο ότι ο Μητσοτάκης έχει κάνει πολλές αλλαγές, συμφωνώ με το οικονομικό σχέδιο που έχει αυτό το κόμμα και θεωρώ ότι θα μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση»,επισημαίνει. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στον ιδιωτικό τομέα για να έχουμε καλύτερη οικονομία. Ο δημόσιος τομέας μας είναι αναποτελεσματικός και νωθρός», προσθέτει.

«Την τελευταία φορά που η οικογένειά μου υποστήριξε κάτι αριστερό, αποδείχθηκε πολύ χειρότερο», υποστηρίζει η 19χρονη Ζωή Μπαμπαόλο, από τη Θεσσαλονίκη που ψήφισε επίσης ΝΔ στις ευρωεκλογές. «Φαίνεται καλύτερο να επιστρέψουμε σε κάτι ασφαλέστερο», συμπληρώνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία με τη βοήθεια μιας ισχυρής ρητορικής εναντίον του κατεστημένου, αλλά απογοήτευσε πολλούς υποστηρικτές του, ιδίως από τη στιγμή που αγνόησε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος σχετικά με το πακέτο λιτότητας της Ευρωζώνης.

Η κυρία Μπαμπαόλου, της οποίας ο πατέρας έχασε τη δουλειά του κατά την έναρξη της κρίσης, δηλώνει ότι οι γονείς της αισθάνονται πολύ απογοητευμένοι και προδομένοι μετά την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Financial Times: Ελληνικές εκλογές

Η Ελλάδα πάει σε εκλογές την Κυριακή 7 Ιουλίου τις οποίες προανήγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την περασμένη εβδομάδα, όταν το κυβερνών κόμμα του  υπέστη σοβαρή ήττα στις ευρωεκλογές τον προηγούμενο μήνα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, η ψηφοφορία διεξάγεται σχεδόν τέσσερις μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της αριστεράς κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας θα είναι αντιμέτωπος με τον συντηρητικό αρχηγό του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Οι δυο τους συγκρούονται για την οικονομία και τον τρόπο μείωσης των οικονομικών βαρών, καθώς στη χώρα συνεχίζονται σκληρές μεταρρυθμίσεις μετά από περισσότερο από οκτώ χρόνια λιτότητας.

Φωτογραφία intime news

 

 

 

 

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα