Διεθνή ΜΜΕ για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά

Διεθνή ΜΜΕ για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά

Για παραίτηση - έκπληξη έκαναν λόγο πολλά διεθνή ΜΜΕ που αναφέρθηκαν στην είδηση της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, σχολιάζοντας πως ήταν αποτέλεσμα της κυβερνητικής κρίσης και συγκεκριμένα της σύγκρουσης ανάμεσα στον πρώην υπουργό Εξωτερικών και τον Πάνο Καμμένο.

«O Tσίπρας δηλώνει αποφασισαμένος ότι θα επιτευχθεί η συμφωνία των Πρεσπών παρά την παραίτηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» σχολιάζοντας την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας ώστε ο ίδιος να ολοκληρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών μετά την παραίτηση - έκπληξη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, σημειώνει το Euraktiv.

Ενώ η Ευρωπαϊκή έκδοση της ιστοσελίδας Politico στέκεται στην ρήξη του Υπουργού των Εξωτερικών με τον Υπουργό Αμύνης Πάνο Κάμμενο και την έλλειψη στήριξης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

«Για παραίτηση-έκπληξη στην κυβέρνηση Τσίπρα» κάνει λόγο και η γαλλική εφημερίδα Ouest-france. «O επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας που συνήψε τη συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια ανακοίνωσε την παραίτησή του. Τα ελληνικά ΜΜΕ σχολιάζουν πως η αποχώρηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ανακοινώθηκε στο πλαίσιο εσωτερικών εντάσεων στην κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία που υποτίθεται ότι θα θέσει τέλος στη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός της Ελλάδος έκανε δεκτή την παραίτηση του Νίκο Κοτζιά και θα αναλάβει αυτός το υπουργείο Εξωτερικών».

κοτζιάς

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παραιτήθηκε και η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται στα απογευματινά δελτία ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, ενώ σχετική αναφορά γίνεται και στις ηλεκτρονικές σελίδες αυστριακών εφημερίδων.

Σύμφωνα με την Αυστριακή Ραδιοφωνία, χθες ο κ. Κοτζιάς είχε έντονη αντιπαράθεση με τον "δεξιο-λαϊκιστή" υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο εξαιτίας της Συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια για εξάλειψη της διαφοράς ως προς το όνομα "Μακεδονία", που διαρκεί εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και η είδηση που μεταδίδει το απόγευμα από την Αθήνα το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) και η οποία αναπαράγεται στις ηλεκτρονικές σελίδες μερικών αυστριακών εφημερίδων, όπως της εφημερίδας Der Standard, το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφία του πρώην (πλέον) υπουργού Εξωτερικών.