Διεργασίες για τετ α τετ Μητσοτάκη - Τραμπ στη Νέα Υόρκη

Διεργασίες για τετ α τετ Μητσοτάκη - Τραμπ στη Νέα Υόρκη

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Στην τελική φάση βρίσκονται οι συζητήσεις για την πραγματοποίηση ενός τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, δεδομένου ότι υπάρχει και υπερατλαντική πρόθεση να τονιστεί η στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών και το έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αν και τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει στο επικείμενο ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν, ενδεχόμενη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στην παρούσα φάση και με τις εξελίξεις να τρέχουν ως προς τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας (αγορά S400, σχέσεις με Ρωσία κλπ) και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή θεωρείται, χρονικά, ως σημαντική.

Ήδη, όπως αναφέρουν οι καλά πληροφορημένες πηγές πηγές, οι πρώτες επαφές έχουν ολοκληρωθεί και απομένει η τελική επιβεβαίωση και κάποιες ενέργειες διαδικαστικού χαρακτήρα προκειμένου να ανακοινωθεί και επίσημα η συνάντηση.

Μέχρι στιγμή πάντως μπορεί επισήμως δεν επιβεβαιώνεται οτιδήποτε δεδομένου ότι η λίστα των ξένων ηγετών που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συναντήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο είναι μεγάλη και άρα ο χρόνος περιορισμένος.

Η αμερικανική πλευρά πάντως έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ο υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ Ρος, ο οποίος επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και είχε επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, εκφράστηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την νέα κυβέρνηση και μάλιστα δήλωσε έκπληκτος από την ταχύτητα που κινείται ως προς το ζήτημα των επενδύσεων.

Μάλιστα, πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ακόμη και συνάντηση με αμερικανούς επιχειρηματίες και επενδύτες. Σημειώνεται πως ο Γουίλμπορ Ρος θεωρείται εκ των στενών συνεργατών του Αμερικανού προέδρου

Την ίδια στιγμή ο αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ έχει κατ επανάληψη τονίσει την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων σημειώνοντας παράλληλα και τον σημαντικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος θα ταξιδέψει στην Αμερική στο διάστημα 24-27 Σεπτεμβρίου, επιθυμεί να εκμεταλλευθεί την εκεί παρουσία του, προκειμένου να διευρύνει τον κύκλο των διεθνών επαφών του. Εκτός λοιπόν από το πιθανό τετ α τετ με τον «πλανητάρχη», ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπως έχει αποκαλύψει ήδη από το τέλος Αυγούστου το liberal.gr. Θα πρόκειται για ένα τετ α τετ με με εξαιρετικά μεγάλη σημασία στην παρούσα χρονική συγκυρία με φόντο την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Φαίνεται πάντως, ότι η μόλις ολίγων 24ωρων παραμονή του κ.Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη θα έχει πλούσια δραστηριότητα.

Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώνονται μέχρι τώρα, ότι ο κ.Μητσοτάκης ενδέχεται να συναντηθεί τόσο με τον Ζόραν Ζαέφ όσο και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα. Δύο δύσκολα ραντεβού, τα οποία στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν, θα έχουν στην ατζέντα τους την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, σε μία περίοδο έντονων ζυμώσεων.