Διαγραφή Κ. Μίχαλου: Στη Νέα Δημοκρατία δεν χωρούν «Δούρειοι Ίπποι»

Διαγραφή Κ. Μίχαλου: Στη Νέα Δημοκρατία δεν χωρούν «Δούρειοι Ίπποι»

Την διαγραφή του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου από τη Ν.Δ αποφάσισε η επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ, μετά από συνεδρίασή της. Σύμφωνα με την απόφαση του πειθαρχικού της ΝΔ, η συμπεριφορά του Κ. Μίχαλου ήταν «αντικαταστατική».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, «Με βάση τις διατάξεις του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας που προβλέπουν ως αυτονόητη την τήρηση και το σεβασμό στις αρχές, τις αξίες και τις βασικές θέσεις της παράταξης, ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τίθεται από σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, εκτός κόμματος.

Την απόφαση έλαβε η Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας που συνεδρίασε το απόγευμα.

Στη Νέα Δημοκρατία δεν χωρούν "Δούρειοι Ίπποι"».

Σύμφωνα με πληροφορίες στην απόφαση για διαγραφή του μέτρησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι την τελευταία περίοδο με δημόσιες παρεμβάσεις του, ο Κ. Μίχαλος έδειχνε να στηρίζει βασικές επιλογές της κυβέρνησης όπως η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και η πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κ. Μίχαλος κλήθηκε δύο φορές για παροχή εξηγήσεων χωρίς εκείνος όμως να ανταποκριθεί.

Σχετικά με τη συμφωνία στο Eurogroup είχε δηλώσει: «Σε καμία περίπτωση εμείς, ως χώρα δε θα πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στις αγορές να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία μας προκειμένου να πετύχουμε στο διηνεκές, τουλάχιστον όσο περνάει από το χέρι μας, χαμηλά επιτόκια δανεισμού». «Είναι μία ιστορική συμφωνία, καθώς βάζει τέλος, μετά από σχεδόν εννέα σκληρά χρόνια κρίσης, στα Μνημόνια και δίνει τη δυνατότητα, με πολύ κόπο και δουλειά βέβαια, η Ελλάδα να μπει σε ένα νέο δρόμο, λιγότερο δύσβατο».

Ως προς τη συμφωνία στο Σκοπιανό είχε πει πως «οι ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ για τη νέα χώρα της Βόρειας Μακεδονίας, η τεχνογνωσία που θα χρειαστεί (στο πλαίσιο αυτό), βεβαίως και υπάρχει στην Ελλάδα και θα χρησιμοποιηθεί, όπως επίσης και οι ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν για επενδύσεις ένθεν κακείθεν». 

«''Εχει αναλογιστεί ποτέ κάποιος ότι μια χώρα που την έχουν αναγνωρίσει 140 χώρες στον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και μεγάλες υπερδυνάμεις, ώς απλή Μακεδονία, κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου, προκειμένου να γίνει αλλαγή ονομασίας; Νομίζω ότι από τη στιγμή που το θέμα είχε τεθεί από την πλευρά του ελληνικού πολιτικού συστήματος, ότι η μόνη αποδεκτή λύση είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes και αυτό θα διασφαλιστεί από τη συμφωνία -η οποία άλλωστε θα έρθει να επικυρωθεί και από το κοινοβούλιο, έχουμε αρκετά βήματα μπροστά μας μέχρι να ολοκληρωθεί- υπάρχουν μόνο οφέλη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά και το επιχειρηματικό σκέλος».

Τι απαντάει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος

Μετά την ανακοίνωση της διαγραφής του από την Π.Ε. της ΝΔ, ο πρόεδρος της ΚΕΕ & του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος προέβη σε δήλωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι  στην Π.Ε. της ΝΔ συμμετέχει  εξ οφίτσιο,  καθώς το καταστατικό του κόμματος προβλέπει τη συμμετοχή στην ΠΕ του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.
 
Παράλληλα, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι οι πολιτικές του απόψεις είναι γνωστές, καθώς ανέκαθεν ήμουν και εξακολουθώ να είμαι οπαδός του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Ο κ. Μίχαλος επιτίθεται στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κάνοντας λόγο για μια αψυχολόγητη απόφαση αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαγραφή του οδηγεί την παράταξη προς την εσωστρέφεια.