Διαζύγιο με την Αλήθεια: Η κυβερνητική εκδοχή του spinning (fake) news

Διαζύγιο με την Αλήθεια: Η κυβερνητική εκδοχή του spinning (fake) news

Μετά από κάθε διαπραγματευτική συντριβή της κυβέρνησης και του εκπροσώπου της στην διαπραγμάτευση Τσακαλώτου, το στόρι είναι πάντοτε έτοιμο.

Έτοιμο, σαν φρεσκοφουρνισμένο κουλουράκι για να πλασαριστεί στον Στρατό «πρόθυμων» ΜΜΕ να κάνουν το spinning της θεωρίας, που εξηγεί ότι αυτό που βλέπουμε δεν είναι έτσι, είναι διαφορετικό. Ότι το φως έξω και ο λαμπερός ουρανός δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είναι ημέρα, αλλά πιθανότατα είναι βαθιά νύκτα με κάποιες αντανακλάσεις φωτός.

Είναι η διαφορετική, η ελληνική κυβερνητική εκδοχή των fake news.

Είναι γνωστός ο τρόπος που αυτή η κυβέρνηση επέλεξε τον σοβιετικού τύπου τρόπο ενημέρωσης των non papers, όπου το γεγονός δεν θεωρείται πραγματικό εάν δεν προηγηθεί η έκδοση του non paper που προσφέρει πάντοτε την «νομιμόφρονα» εξήγηση των πραγμάτων.

Είναι δεκάδες οι φορές που, ενώ ήταν σε εξέλιξη ή λίγα λεπτά αφότου ολοκληρώνονταν ένα σημαντικό γεγονός που αφορούσε την Ελλάδα, άρχιζε το spinning με την νομιμόφρονα ερμηνεία των αποφάσεων, που δεν είχαν καν γίνει γνωστές, ίσως δεν υπήρχαν καν.

Όμως υπάρχει μια γενική αντίληψη στον πυρήνα αυτών των spinning (και fake) news. Όσο πιο κραυγαλέα αμφισβητείς την πραγματικότητα τόσο πιο αποτελεσματική είναι η προπαγάνδα.

Προχθές στην Μάλτα επιχειρήθηκε κάτι ανάλογο.

Το αποτέλεσμα του Eurogroup ακόμη και αυτός ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (που μια και είναι αστός από καλό σπίτι, με λυμένο το οικονομικό πρόβλημα, λέει μισές αλήθειες αλλά όχι ψέματα), παραδέχθηκε ότι είναι δυσάρεστο για τους πολίτες. Και μετά φυσικά αράδιασε τα γνωστά περί του κοινωνικού κράτους που θα κτίσει, με παιδικούς σταθμούς και εκπτωτικά φάρμακα για τους φτωχοσυνταξιούχους, σε μια χώρα που όπως την κατάντησαν θεωρείται αναπτυξιακή παρέμβαση το μοίρασμα συσσιτίων.

Ο Ευκλείδης τους χάλασε την σούπα. Και έτσι υπήρξε αφωνία τις πρώτες ώρες και όλοι περίμεναν χωρίς να έρχεται ,το περίφημο non paper να εξηγεί τους «θριάμβους». Ήταν λίγο δύσκολο όμως να αποτυπωθεί ο «θρίαμβος» σε χαρτί.

Ακόμη και γι αυτούς που έκαναν το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, ΝΑΙ στο Τρίτο Μνημόνιο και έχουν αναδείξει πέντε έξι υπουργούς που διεκδικούν από τον Άδωνη τον τίτλο του πιο Μνημονιακού υπουργού ήταν δύσκολο να αποδείξουν ότι η «δέσμευση» του πρωθυπουργού «ούτε ένα ευρώ μέτρα», που έγινε «για κάθε ευρώ μέτρα ,ένα ευρώ αντίμετρα» κατέληξε σε 3,6 δισ. ευρώ μέτρα με πετσόκομμα συντάξεων και πρόσθετο κεφαλικό φόρο επί όλων των φορολογουμένων.

Και τα αντίμετρα, εφόσον πετύχουμε πλεονάσματα επιπέδου... Γερμανίας, θα είναι λέει ο Ευκλείδης, παιδικοί σταθμοί, εκπτώσεις στα φάρμακα για συνταξιούχους στα όρια της πείνας και επιδόματα(ας ελπίσουμε ότι όταν έρθει η ώρα δεν θα τα πάρει κατά λάθος πάλι ο Μπαλαούρας, ο Τόσκας και ο Γιακουμάτος).

Έτσι επιλέχθηκε άλλη τακτική. Δεν θα δοθεί η έμφαση στο περιεχόμενο της προ-προ συμφωνίας, αλλά στο πως φθάσαμε ως εκεί.

Αν περιγράψουμε ένα στόρι για το πως φθάσαμε εκεί ,το πως ηττήθηκε ο Σόιμπλε ,πως έκανε κολοτούμπα η Μέρκελ, τότε δια την εις άτοπον επαγωγή θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί, παρά η συμφωνία αυτή να είναι σπουδαία για την Ελλάδα.

Αφού ηττήθηκε ο Σόιμπλε είναι σίγουρο ότι κερδίσαμε εμείς έστω και αν δεν φαίνεται η νίκη. Και ποιος το λέει ότι ηττήθηκε ο Σόιμπλε; Κανείς, εκτός από το στόρι που στήθηκε και “σπίναρε” το κέντρο προπαγάνδας.

Η ιστορία στήθηκε απλά: Η μακρά διαπραγμάτευση του Τσίπρα και του Τσακαλώτου οδηγεί τελικά σε συμφωνία. Συμφωνία όχι επειδή συνθηκολόγησαν (σ.σ. αφού άφησαν την οικονομία να ισοπεδωθεί, να απωλέσει τεράστια δυναμική από την μη ένταξη στην QE της ΕΚΤ και αφού μας φόρτωσαν μέτρα 3,6 δισ.), αλλά επειδή… υποχώρησαν όλοι οι άλλοι μαζί…

Σας μεταφέρω την ιστορία που «σπινάρουν»: Ο Γκάμπριελ πήρε την Μέρκελ τηλέφωνο και την απείλησε ότι θα οδηγήσει την Γερμανία σε πρόωρες εκλογές αν δεν μαζέψει τον Σόιμπλε που το παίζει σκληρός με την Ελλάδα.(Φαντασθείτε το SPD πάνω που πάει για πρώτη φορά μετά από δεκαπέντε χρονιά να πλησιάσει την εξουσία, να οδηγήσει την Γερμανία σε πρόωρες εκλογές τέσσερις μήνες πριν από τις προκαθορισμένες για να στηρίξει τον κ. Τσίπρα).

Η Μέρκελ «θορυβημένη» που είχε ήδη ακούσει θυμωμένο τον Τσίπρα να προειδοποιεί ότι θα τους μαζέψει όλους την Μεγάλη Εβδομάδα σε Σύνοδο Κορυφής για να του δώσουν την λύση που θέλει στην αξιολόγηση και ενώ προσπαθούσε η Καγκελαρία εναγωνίως να ερμηνεύσει τι ακριβώς σήμαινε το μήνυμα «δεν παίζουμε τις κουμπάρες», σήκωσε το τηλέφωνο και πήρε τον Α. Τσίπρα, διαβεβαιώνοντας τον ότι θα κάνει το «μάθημα» της...

Αμέσως μετά, ίσως και λίγο πριν φώναξε τον Σόιμπλε του τράβηξε το αυτί και του έδωσε εντολή να κάνει πίσω και να εξυπηρετήσει τον Ευκλείδη σε ό,τι ζητήσει…

Ο Σόιμπλε μάλιστα υποχρεώθηκε (μπορεί να περιλαμβάνονταν στους όρους που υπαγόρευσε ο Αλέξης στην κ. Μέρκελ) να δηλώσει δημοσίως ότι η «Ελλάδα δεν θα χρειασθεί 4ο Μνημόνιο και το 2018 θα βγει στις αγορές».

Βεβαίως η αλήθεια είναι ότι ο Σόιμπλε πάντοτε και πολύ περισσότερο όσο πλησιάζουν οι εκλογές υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει 4ο Μνημόνιο ούτε θα δοθούν άλλα χρήματα στην Ελλάδα, γιατί τα μέχρι τώρα Μνημόνια είναι success story. Και όταν μιλάει για Grexit απλώς προσθέτει ότι αυτό εξαρτάται από το εάν η Αθήνα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και τα Μνημόνια….

Κι αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, μάλλον η Αθήνα, ο Τσακαλώτος, ο Χουλιαράκης, η Αχτσιόγλου και τα άλλα παιδιά, υπάκουσαν στην εντολή-τελεσίγραφο του Γερμανού…

Αλλά αυτές τις λεπτομέρειες δεν θα τις «σπινάρουν» ποτέ.

Για την προπαγάνδα τους αρκεί να πληροφορηθούμε, ότι όλοι οι άλλοι, ακόμη και οι πολύ «κακοί» υποχώρησαν. Και συνεπώς αφού υποχωρούν οι «κακοί», δεν μπορεί πάρα να κερδίζουν οι «καλοί».

Και τα 3,6 δισ.; Αυτά απλώς,δεν υπάρχουν στο στόρι...


Ν.Μ.