Διαπραγματεύσεις στην Αθήνα για το... χρυσό της Βενεζουέλας

Διαπραγματεύσεις στην Αθήνα για το... χρυσό της Βενεζουέλας

του Τάσου Ευαγγελίου

Ο Χουάν Γκουαϊδό είχε προαναγγείλει τις χθεσινές εξελίξεις στη Βενεζουέλα καλώντας σε μαζικές εκδηλώσεις κατά του Μαδούρο τον λαό. Στο πλαίσιο αυτό εκπρόσωποί του έχουν βρεθεί σε διάφορες ανά τον κόσμο χώρες ζητώντας στήριξη της αντιπολίτευσης, δίδοντας ιδιαίτερο βάρος στην Ε.Ε.. Για το λόγο αυτό έστειλε και εκπρόσωπο στην ελληνική κυβέρνηση με στόχο να αμβλύνει τη στάση της.

Η αποκαθήλωση του καθεστώτος Μαδούρο αποτελεί για τον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο πρώτη προτεραιότητα. Η διεθνής στήριξή του συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίνεται απαραίτητη για τα επόμενα βήματά του και έτσι την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα εκπρόσωπός του.

Ο λόγος για τον επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Φρανσίσκο Σούκρε που συναντήθηκε, κυρίως εθιμοτυπικά, με τον έλληνα ομόλογό του και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Δουζίνα βασικά όμως με τον πρωθυπουργικό σύμβουλο και επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου Β. Καλπαδάκης.

Τι ζήτησε; Να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση να μπλοκάρει τις σχέσεις της αντιπολίτευσης και του Χουάν Γκουαϊδό σε επίπεδο Βρυξελλών. Τι δίδει όμως ως αντάλλαγμα; Πληροφορίες λένε πως η πλευρά του βενεζουελάνου προέδρου της εθνοσυνέλευσης είναι διατεθειμένη να μην αναφέρεται σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον... χρυσό.

Να σταματήσουν δηλαδή αναφορές όπως αυτή που ο ίδιος ο Σούκρε είχε κάνει στις αρχές Μαρτίου μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», με αφορμή την άφιξη στην Αθήνα του κρατικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας που μετέφερε και τον υπουργό Εξωτερικών της Χώρας Αράσε. Τότε ο κ. Σούκρε είχε δηλώσει «Πρόκειται για ένα αεροσκάφος που ξεκίνησε από τη Βενεζουέλα, πέρασε από την Ευρώπη και κατέληξε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάτω από ένα πέπλο μυστηρίου. Είναι πιθανόν να συνδέεται με το χρυσό που τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση του Μαδούρο βγάζει από τη χώρα».

Ουδείς γνωρίζει τι συζητήθηκε, τι τέθηκε αλλά και τι τίθεται στο τραπέζι με στελέχη που πρόσκεινται στη βενεζουελάνικη αντιπολίτευση που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ελλάδα.

Πάντως ο κ. Σούκρε δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών, μεταξύ άλλων, ότι «Πολύ σύντομα θα αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και ο τεράστιος χρυσοφόρος πλούτος μας θα αξιοποιηθεί για την ποιότητα ζωής και την πρόοδο του λαού της Βενεζουέλας. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως δίοδος σε αυτήν την ξεδιάντροπη λεηλασία του χρυσού που ανήκει σε όλους τους Βενεζουελάνους».

Είναι άγνωστο επίσης αν συζητείται και το θέμα των πιθανολογούμενων σχέσεων του καθεστώτος Τσάβεζ, του προκατόχου του Μαδούρου, με αριστερά κινήματα ανά τον κόσμο καθώς και οι φήμες για χρηματοδοτήσεις τους στο όνομα πάντα της μπολιβαριανής επανάστασης. Μια χαλαρή δηλαδή συζήτηση και συμφωνία στο πλαίσιο μιας «άφεσης αμαρτιών» για πιθανά «ολισθήματα του παρελθόντος».

Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε συζήτηση είναι άνευ αντικρίσματος. Στη Βενεζουέλα η αντιπολίτευση δεν είναι ενιαία. Άλλωστε ο ίδιος ο Γκουαϊδό δεν την εκπροσωπεί επισήμως. Χθες μόλις απελευθερώθηκε ο επικεφαλής της, Λεοπόλντο Λόπεζ, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, όπως και οι υποστηρικτές του, ότι θα αναζητηθούν τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν καταχραστεί τα καθεστώτα που διοίκησαν τη χώρα τα τελευταία 15 χρόνια. Και κυρίως πως θα ζητηθεί διεθνής βοήθεια για τον επαναπατρισμό του χρυσού. Όπου και αν βρίσκεται...