Διαφορετική προσέγγιση ΑΚΕΛ - κυβέρνησης απέναντι στην πρόταση Ακιντζί για το Κυπριακό

Διαφορετική προσέγγιση ΑΚΕΛ - κυβέρνησης απέναντι στην πρόταση Ακιντζί για το Κυπριακό

Με διαφορετικό τρόπο είδαν η κυπριακή κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, να αποτελέσει το πλαίσιο του γγ του ΟΗΕ «στρατηγική συμφωνία» στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει "στρατηγική συμφωνία", επί του πλαισίου Γκουτέρες για το θέμα των στρατευμάτων, χωρίς την Τουρκία».

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Προδρόμου δήλωσε ότι η Τουρκία ήταν αυτή που δεν αποδέχθηκε το πλαίσιο του γενικού γραμματέα, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε και γραπτώς προτάσεις.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, δεν μπορεί ο κ. Ακιντζί να ζητεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά να τοποθετηθεί επί του πλαισίου Γκουτέρες.

Ο κ. Προδρόμου κάλεσε τον Μουσταφά Ακιντζί «να συνεννοηθεί με την Τουρκία, η οποία δηλώνει ότι το Κυπριακό τελείωσε με βάση τις υφιστάμενες παραμέτρους του ΟΗΕ και να απαντήσει εάν αποδέχεται την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως το μόνο το οποίο πράττει η Τουρκία είναι να παρεμβαίνει με πολεμικά σκάφη στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αντίθετη είναι η θέση του ΑΚΕΛ, το οποίο θεωρεί ότι η πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί για «στρατηγική συμφωνία», στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, «διανοίγει την προοπτική για επανέναρξη διαπραγματεύσεων και καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να την αξιοποιήσει».

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε στο ΡΙΚ ότι «το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση ήταν να επιδιώξει μια συνάντηση με τον κύριο Ακιντζί και να ζητήσει διευκρινίσεις για το τι ακριβώς εννοεί».

Ταυτόχρονα, είπε, θα μπορούσε να επιδιωχθεί να υπάρξει παρόμοια τοποθέτηση με αυτή του κυρίου Ακιντζί και από την Τουρκία.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, «αντί να αξιοποιήσει τη χαραμάδα, που διανοίγεται, δίνει την εντύπωση ότι έχει στριμωχτεί και προσπαθεί να ξεφύγει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ