Διαφανή τα κονδύλια του μεταναστευτικού λέει ο Δ. Βίτσας, αλλά δεν εξηγεί πού πήγαν τα 1,6 δισ.

Διαφανή τα κονδύλια του μεταναστευτικού λέει ο Δ. Βίτσας, αλλά δεν εξηγεί πού πήγαν τα 1,6 δισ.

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Μια γενικόλογη απάντηση, δίχως δηλαδή να εξηγεί που ακριβώς πηγαίνουν τα κονδύλια του προσφυγικού, έδωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ο κ. Βίτσας αρκέστηκε να ανακοινώσει πόσα έχουν ξοδευτεί από την τακτική χρηματοδότηση αλλά και την έκτακτη, ποσά που ούτε καν αγγίζουν τα 1,6 δισ. που έχει λάβει η χώρα μας.

Μάλιστα, ο κ. Βίτσας ήρθε σε δύσκολη θέση όταν ο Μ. Βαρβιτσιώτης αποκάλυψε ότι μια εταιρεία στη Μόρια έχει λάβει αρκετά εκατομμύρια ευρώ (περίπου 5 με 6) για την μεταφορά των λυμάτων, ενώ με 350.000 ευρώ θα μπορούσε να είχε συνδεθεί η Μόρια με το αποχετευτικό σύστημα του νησιού. Ο υπουργός ουσιαστικά αναγκάστηκε να παραδεχτεί το γεγονός, λέγοντας πως λόγω γραφειοκρατίας καθυστέρησε.

«Αν μου λέτε ότι έγινε αργά, θα με βρείτε σύμμαχο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σχετικά με την χρηματοδότηση σημείωσε: «Λέτε για αδιαφάνεια όταν η Κομισιόν λέει ότι κάναμε ελέγχους και τα υπουργεία πήραν άριστα. Θα σας δώσω μια χοντρική εικόνα. Από τη τακτική χρηματοδότηση έχει δεσμευτεί ένα συνολικό ποσό 566 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2020. Από αυτά έχουμε ήδη πιστοποιήσει σε δαπάνες το 35%, δηλαδή περίπου 200 εκατομμύρια και είμαστε ακόμη στο 2018. Από την έκτακτη χρηματοδότηση, το ταμείο Στυλιανίδη, οι πόροι έφτασαν τα 270 εκατομμύρια, από τα οποία 388, το 68% κατανεμήθηκαν σε ΜΚΟ, στην Ύπατη Αρμοστεία και στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Και 182 εκατομμύρια σε κρατικούς φορείς, βασικά στο ΥΠΕΘΑ για  να στήσει πάνω από 40 κέντρα φιλοξενίας».

Την ίδια ώρα, πάντως, ο κ. Βίτσας παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στα νησιά του Βόρειου κ Ανατολικού Αιγαίου δεν είναι καλή, αποδίδοντας τις δυσκολίες στο "πάγωμα" των επιστροφών, την ακροδεξιά Ευρώπη και τη γραφειοκρατία. «Επί της ουσίας είπατε «είμαι υπερήφανος για την πολιτική μου» και λύνει τα προβλήματα, είστε 3ος υπουργός σε αυτό», απάντησε ο Μ. Βαρβιτσιώτης και συνέχισε την επίθεση λέγοντας: «Παρουσιάζετε εκρηκτική την κατάσταση αλλά τα στοιχεία σας διαψεύδουν. Είναι 20% λιγότερες αφίξεις από πέρσι. 10.500 από 12.500 πέρσι στα νησιά το καλοκαίρι. Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες για να πείτε ότι ενώ έχετε στη διάθεσή σας 1,6 δισ. ευρώ δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση στη Μόρια».

Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδυναμία ανικανότητα και αδιαφάνεια που διασύρει τη χώρα με εικόνες ντροπής «Σύντομα οι εικόνες ντροπής θα είναι παρελθόν μαζί με την κυβέρνησή σας που τις δημιούργησε κι εμείς θα τις τελειώσουμε γιατί υπηρετούμε το τρίπτυχο – φύλαξη συνόρων –διαχωρισμός πρόσφυγα και μετανάστη και άμεσες επιστροφές στην Τουρκία που ο δικός σας απολογισμός είναι θλιβερός», εξήγησε κλείνοντας ο κ. Βαρβιτσιώτης.  

Πάντως, ο κ. Βίτσας δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο διάστημα θα ανοίξουν άλλες 3.000 θέσεις στην ενδοχώρα, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στη Μόρια, ενώ ανακοίνωσε ότι από την Γερμανία έχουν επιστρέψει στη Ελλάδα μόνο 2 πρόσφυγες.