Διάβημα ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές

Διάβημα ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές

Διάβημα προς την Τουρκία απέστειλε η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να καλεί εκτάκτως τον τούρκο πρέσβη στο υπουργείο προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τη χώρα του. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, σημειώνοντας ότι πρέπει να αποφεύγονται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Δένδιας στη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Τουρκίας, Μπουράκ , αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα του στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016. 

Στο σημείο αυτό φέρεται να τόνισε και την ανάγκη να εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα με τον Τούρκο Πρέσβης να απαντά πως θα ενημερώσει τις Αρχές της χώρας του και να διαβεβαιώνει ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση. Μάλιστα φέρεται να υποστήριξε πως η πολιτική της Άγκυρας δεν έχει αλλάξει.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές η Ελλάδα ενημέρωσε παράλληλα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά μετά τη χθεσινή άφιξη 500 μεταναστών στη Λέσβο τονίζοντας πως είναι θέμα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Δένδιας πάντως αναφέρθηκε και  στις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο υπογραμμίζοντας πως είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών  η εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή ενώ επισήμανε ότι ενέργειες που υπονομεύουν αυτόν τον στόχο δεν είναι αποδεκτές.