Δένδιας-Λαβρόφ: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας

Δένδιας-Λαβρόφ: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας

Σημαντικό βήμα στην προσπάθεια επανεκκίνησης των ελληνορωσικών σχέσεων, με ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση όλων των προβλημάτων που υπάρχουν αλλά και με αναζήτηση της προοπτικής για ανάπτυξη των σχέσεων σε όλους τους τομείς, έγινε στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Μόσχα και στη μεγάλης διάρκειας κατ'' ιδιαν συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, αλλά και στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών.

Οι Δένδιας και Λαβρόφ υπέγραψαν Κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων για την περίοδο 2020-2022 των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, το οποίο θεσμοθετεί μία σειρά από τακτικές επαφές, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των δύο χώρων.

Η ρωσική πλευρά επαναβεβαίωσε την πρόσκληση Πούτιν για να συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις εορταστικές εκδηλώσεις τον επόμενο Μάιο για την 75η επέτειο της μεγάλης νίκης επί των δυνάμεων του Άξονα, ενώ πρόθεση της Αθήνας είναι η συμμετοχή και της Ρωσίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνικη''η Ανεξαρτησία με πρόσκληση και προς τους κ. Πουτιν και Λαβρόφ.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα η συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου εγκάρδιων διμερών σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία, κατά την έναρξη των επαφών μεταξύ των δύο  αντιπροσωπειών στο ρωσικό ΥΠΕΞ.

Αναφέρθηκε επίσης στο νέο επενδυτικό πλαίσιο και κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα καλώντας τους Ρωσους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, ενώ παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με τις μεταναστευτικές ροές, την εργαλειοποίηση τους. αλλα και την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον ο κ. Δένδιας τόνισε πως αυτή «η προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεών μας έχει από την πλευρά μας έναν διττό στόχο: Αφενός την προώθηση των διμερών μας σχέσεων σε ένα ευρύ φάσμα επί τη βάση των υφισταμένων συνθηκών αφετέρου τη διαμόρφωση μίας στενότερης συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης ως προς τα διεθνή αλλά και τα περιφερειακά ζητήματα».

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ τόνισε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση «μάς δίνει την πρόσθετη ευκαιρία να αναλύσουμε, να κάνουμε ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων και να δούμε πώς θα αναπτυχθούν περαιτέρω».

Απευθυνόμενος στον κ. Δένδια, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του που αποδέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφτεί τη Ρωσία και επισήμανε: «Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις διμερείς σχέσεις, καθώς και όλο το φάσμα των θεμάτων, όπως τη συνεργασία μας στην Ευρώπη, την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και παγκοσμίως».

Κυπριακό και ενεργειακά

Ο Λαβρόφ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο λέγοντας ότι η Ρωσία ανησυχεί για τις ενέργειες και την εντατικοποίησης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. 

Για τα ενεργειακά ζητήματα στην κυπριακή ΑΟΖ είπε ότι όλες οι χώρες της περιοχής, Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος κ.ο.κ. πρέπει να δουν αυτά τα θέματα μέσω διαβουλεύσων και διαλόγου στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας Για το Κυπριακό, ο Σ. Λαβρόφ επανέλαβε τη θέση υπέρ μιας λύσης βάσει αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Πηγές ΥΠΕΞ: Νέα σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις

Εξαιρετικό χαρακτηρίζουν το κλίμα της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών και σημειώνουν πως υπήρχε κοινή βούληση για αναθέρμανση των διμερών σχέσεων, κάνοντας λόγο για «νέα σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις».

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, έγινε μακρά και εις βάθος συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι, όπως επισημαίνουν, ότι η διάρκεια των συνομιλιών έφτασε το διπλάσιο του προγραμματισμένου χρόνου, δηλαδή κατά μιάμιση ώρα περισσότερο. 

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Μόσχα, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε κοινή βούληση για αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι ενδεικτική είναι η εγκάρδια πρόσκληση του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να παραστεί στις εκδηλώσεις στη Ρωσία, στις 9 Μαΐου του 2020, για τα 75 χρόνια από τη λήξη Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Την πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου στον κ. Μητσοτάκη «μετέφερε» ο Σεργκέι Λαβρόφ μέσω του Νίκου Δένδια.

Επίσης, από ελληνικής πλευράς επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και ότι η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον διάλογο ΕΕ-Ρωσία. 

Ακόμα, σημειώνεται πως ειδική και εκτεταμένη αναφορά έγινε και στο Κυπριακό και στην ανάγκη επίλυσής του, ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησαν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και το σκέλος της οικονομικής διπλωματίας. 

 

 

Φωτογραφία: Twitter Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών