Γερμανία: «Δεν υπήρξε θέμα ελληνικής συμμετοχής στη Διάσκεψη του Βερολίνου»
Γερμανία

Γερμανία: «Δεν υπήρξε θέμα ελληνικής συμμετοχής στη Διάσκεψη του Βερολίνου»

Δεν υπήρξε ποτέ θέμα συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου, δήλωσε την Παρασκευή ο Στέφεν Ζάιμπερτ, σημειώνοντας ότι αντικείμενο των συζητήσεων που θα γίνουν την Κυριακή, δεν είναι οι συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Λιβύης, αλλά η «προσπάθεια τερματισμού της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη Λιβύη, η οποία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πόλεμο ξένων δυνάμεων “δι΄ αντιπροσώπων”».

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε πως οι προσκλήσεις στις χώρες που θα συμμετέχουν στη Διάσκεψη «έχουν αποσταλεί από το Βερολίνο, που είναι ο οικοδεσπότης, και η επιλογή έγινε σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη».

«Το κριτήριο συμμετοχής», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, «ήταν ότι θα προσκληθούν κράτη και οργανισμοί που ασκούν άμεσα επιρροή στα δρώμενα στη Λιβύη και μπορούν να συμβάλλουν, ώστε να επιτευχθούν τρεις στόχοι: εκεχειρία, παύση της ανάμειξης ξένων παραγόντων στα εσωτερικά της Λιβύης και έναρξη της διαδικασίας ενός πολιτικού διαλόγου των αντιμαχόμενων δυνάμεων προκειμένου να βρεθεί λύση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον αποκλεισμό της Ελλάδας, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η κυβέρνησή του κατανοεί την ελληνική ανησυχία σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, για την οποία ωστόσο, όπως είπε, το Βερολίνο έχει ήδη λάβει θέση. «Για αυτό το θέμα έγινε συζήτηση και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και υπήρξαν σχετικά Συμπεράσματα, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα το οποίο θα πραγματευτεί η Διάσκεψη της Κυριακής. Μπορώ μόνο να πω ότι βρισκόμαστε σε στενή διμερή ανταλλαγή –απόψεων- με την ελληνική κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Ζάιμπερτ αρνήθηκε να σχολιάσει την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα, λέγοντας ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα ενώ διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα Bild περί πιέσεων του Ταγίπ Ερντογάν για να μην συμμετάσχει η Ελλάδα στη Διάσκεψη της Κυριακής. 

Απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle, αν το τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο Συνεργασίας, η Άγκυρα παραβιάζει το εμπάργκο όπλων που έχουν κηρύξει τα Ηνωμένα Έθνη για τη Λιβύη, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε πως πράγματι η προμήθεια με όπλα και η αποστολή «διεθνών» στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη συνιστά παραβίαση του εμπάργκο του ΟΗΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η Καγκελάριος θα εκφράσει στο πλαίσιο της Διάσκεψης τη θέση που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη «συμφωνία» της Τουρκίας με την Λιβύη, όπως της ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε: «Σας είπα για το αντικείμενο της Διάσκεψης ό,τι μπορούσα σήμερα να σας πω. Αυτό που δεν μπορώ να κάνω και δεν θα κάνω είναι να προκαταλάβω τις συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν στο τραπέζι ή κατά τις διμερείς συναντήσεις που μπορεί να γίνουν στο περιθώριο της Διάσκεψης».

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ: Δυσαρέσκεια για την μη πρόσκληση στο Βερολίνο

Τη δυσαρέσκειά του για την μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ το πρωί της Παρασκευής. Η κα Μέρκελ πάντως τόνισε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ για το Μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης.

Ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη σε συνδυασμό με τα «άκυρα μνημόνια» που υπέγραψε με την Τουρκία, εξέφρασε στην Αν. Μέρκελ τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Στη συνέχεια έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα προβλήματα που δημιουργούν σε θέματα ασφαλείας οι αποσταθεροποιητικές τουρκικές ενέργειες.

Επίσης κάλεσε την Γερμανίδα Καγκελάριο αλλά και τους εκπροσώπους χωρών μελών της ΕΕ που θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις οποίες δεσμεύονται.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ εκφράζοντας και την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ως προς το θέμα της ελληνικής συμμετοχής η Γερμανίδα Καγκελάριος υποστήριξε ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.