Ευάγγελος Βενιζέλος: «Δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας στην απαγόρευση για το Πολυτεχνείο»

«Δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας στην απαγόρευση για το Πολυτεχνείο»

Αν είχαμε υπερβεί το λαϊκισμό και επικρατούσε το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης δε θα χρειαζόταν να επιβληθεί καμία απαγόρευση, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας στην απαγόρευση για την πορεία του Πολυτεχνείου.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ τόνισε ότι αντιμετωπίζουμε ένα οξύτατο υγειονομικό πρόβλημα και πρέπει να έχουμε αίσθημα ευθύνης, συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται να υποστεί βλάβη εάν δεν γίνει μία χρονιά η πορεία για το Πολυτεχνείο, όπως δεν τιμήθηκαν και όλες οι εθνικές εορτές οι οποίες προηγήθηκαν.

Αναφερόμενους σε όσους επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν τη διαδήλωση σημείωσε ότι το θέμα δεν αυτορυθμίζεται και δεν επαρκεί μόνο η πολιτική ευθύνη των κομμάτων και την κοινωνική ευθύνη άλλων ομάδων, χρειάζεται να παρέμβει η Πολιτεία και να επιβάλλει ένα νομικό πλαίσιο, ένα νομικό φραγμό.

Ενδεικτικά ανέφερε την αντίφαση ότι  ενώ το πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν θα μετάσχει στη διαδήλωση, κάποιοι θέλουν να κάνουν τη διαδήλωση. 

«Το ερώτημα είναι, αφού όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι για λόγους υγειονομικούς, για λόγους προστασίας του εαυτού μας και των συνανθρώπων μας, δεν πρέπει να γίνει ούτε συγκέντρωση ούτε διαδήλωση, και μάλιστα μεγάλης κλίμακας, γιατί δεν θέλουμε αυτό να το οργανώσουμε και νομικά για αυτούς οι οποίοι σκέπτονται με διαφορετικό τρόπο και δεν καταλαβαίνουν το αυτονόητο;», σημείωσε.

Το Σύνταγμα προβλέπει για σοβαρούς λόγους ότι επιτρέπεται η επιβολή της απαγόρευσης, με βάση την αρχή της αναλογικότητας.

Το άρθρο 11 παράγραφος 2 του Συντάγματος ότι «οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευθούν με αιτιολογημένη απόφαση της Αστυνομικής Αρχής γενικά, εάν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή εάν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει», άρα μπορεί να επιβληθεί και γενική απαγόρευση, υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και διευκρίνισε ότι γενική απαγόρευση σημαίνει σε όλες τις περιοχές, σε όλη την επικράτεια, εάν χρειάζεται, για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, για όσο χρόνο επιβάλλει η Αρχή της Αναλογικότητας, όχι διαρκώς.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά της απαγόρευσης τόνισε ότι του έκανε άσχημη εντύπωση, λέγοντας ότι «είναι δυνατόν να εκδίδει ανακοινώσεις εν είδει γνωμοδοτήσεων ή προληπτικών οιονεί δικαστικών αποφάσεων η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων;»