«Δεν θα υπέγραφα ποτέ τις Πρέσπες αλλά η Ελλάδα θα σεβαστεί τη Συμφωνία»

«Δεν θα υπέγραφα ποτέ τις Πρέσπες αλλά η Ελλάδα θα σεβαστεί τη Συμφωνία»

«Δεν θα υπέγραφα ποτέ τη συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα θα τη σεβαστεί. Παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα προς τη γείτονα να μην υπάρχουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ειδικά ως προς το θέμα της προστασίας των εμπορικών.

Σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν θα υπέγραφε τη Συμφωνία που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι από τη στιγμή που αυτή κυρώθηκε και αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς Δικαίου η Ελλάδα θα τη σεβαστεί και κάλεσε τον ομόλογό του να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ολοκληρωθούν και οι πτυχές που αφορούν θέματα όπως αυτό της προστασίας των εμπορικών σημάτων.

Άλλωστε ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι το ζήτημα των εμπορικών σημάτων πρέπει να ξεκαθαρίσει στο δρόμο της προσπάθειας της Βόεειας Μακεδονίας να ενταχθεί σε διαδικασία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ώρα που η συμφωνία επικυρώθηκε στη Βουλή είχε εγκαλέσει την προηγούμενη κυβέρνηση για τη δημιουργία τετελεσμένων που δεν αναιρούνται επικρίνοντας τη συμφωνία που υπέγραψε.

Στο πλαίσιο αυτό επέλεξε να ξεκαθαρίσει και στον Ζόραν Ζάεφ τη δική του θέση, υπενθυμίζοντάς του ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε τα μέσα που του έδινε το σύνταγμα προκειμένου να αποφευχθεί η κύρωσή της.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Μάλιστα μίλησε για ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ.