«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση»
Κυρ. Μητσοτάκης

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση»

«Αν και βγαίνουμε από την κρίση, νομίζω ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτήν», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός στρατηγικού προγράμματος για την εθνική οικονομία, συμβατού με την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο «μπορεί να θεραπεύσει παλιά διαρθρωτικά προβλήματα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, όπως «το υψηλό δημόσιο χρέος, τη θεσμική καχεξία, τη σχετικά χαμηλή παραγωγικότητα, τη περιορισμένη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων -δημόσιων και ιδιωτικών-, την αρνητική αποταμίευση», καθώς και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα «είχαμε μία αναποτελεσματική κοινωνική στόχευση προς τους πραγματικά ευάλωτους».

Χρειάζονται πολιτικές οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν με συνέπεια, σε βάθος χρόνου», τόνισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει πως δεν είναι ζητήματα που λύνονται με ένα μαγικό ραβδί, Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι απαραίτητη η συνδρομή της Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Στρατηγική, τόνισε ο πρωθυπουργός, «γι’ αυτό και ζητήσαμε τη δική σας συνδρομή, ώστε να μπορούμε να έχουμε μία ανεξάρτητη και τεκμηριωμένη ματιά για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις».

Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει ένα πολύ συγκροτημένο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με 134 μεγάλες κεντρικές παρεμβάσεις, ενώ συγχρόνως εκπονούνται επιμέρους σχέδια από τα Υπουργεία, «όπως το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα». 

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το σχέδιο της κυβέρνησης είναι πολύ φιλόδοξο και έχει ως στόχο να συγκροτήσει «μια Ελλάδα η οποία θα εξασφαλίζει ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους πολίτες μέσα από ένα καινούργιο αναπτυξιακό μοντέλο που θα τοποθετεί την προστασία του περιβάλλοντος στο κέντρο των πολιτικών μας επιλογών».

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα «σε έναν πολύ τολμηρό ψηφιακό μετασχηματισμό, όχι μόνο του κράτους αλλά και του τρόπου με τον οποίο είναι οργανωμένη συνολικά η ελληνική κοινωνία». «Οι ψηφιακές προκλήσεις και η κλιματική αλλαγή είναι δύο παγκόσμιες προκλήσεις τις οποίες πρέπει και εμείς να ενσωματώσουμε στις δικές μας πολιτικές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός..

Η αναπτυξιακή στρατηγική για την ελληνική οικονομία

Κατά τη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για την ελληνική οικονομία από τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, επικεφαλής της Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Στρατηγική, από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ κ. Βέττα και τον καθηγητή του London School of Economics κ. Βαγιανό.

Ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε πως ως Επιτροπή για την Αναπτυξιακή Στρατηγική «βλέπουμε τις μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο μας σε δύο μέρη κυρίως. Στο πρώτο μέρος», όπως εξήγησε, «μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που να εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία. Να τη φέρουμε ας πούμε στο επίπεδο των πιο σύγχρονων και αναπτυγμένων μικρών οικονομιών της Ευρώπης, χωρών, ας πούμε όπως Ολλανδία, Δανία, Ισραήλ. Και αφού φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο θα βρισκόμαστε σε πολύ καλή θέση να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που -όπως έχετε πει- είναι η νέα τεχνολογία, η ψηφιακή τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή».

«Πιστεύουμε«, συνέχισε ο κ. Πισσαρίδης, «πως εφαρμόζοντας αυτό το πρόγραμμα θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για πολύ περισσότερους και για νέους. Θα σταματήσει το brain drain. Και περισσότερες γυναίκες θα χρειάζεται να μπουν στην ελληνική οικονομία. Αυτό χρειάζεται πάλι και κοινωνική πολιτική, μαζί με την οικονομική πολιτική, και αυτά θα τα λάβουμε όλα υπόψη».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν τα χρόνια προβλήματα και οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναλύθηκε το διεθνές περιβάλλον και αναφέρθηκαν οι τομείς στους οποίους υπάρχουν μεγάλες αναπτυξιακές  δυνατότητες όπως:

- Η ενέργεια και το φυσικό περιβάλλον

- Ο τουρισμός και ο αγροδιατροφικός τομέας

- Η μεταποίηση, οι μεταφορές και τα logistics

- O ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και κράτους - η καινοτομία

- Η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.

Το σχέδιο που εκπονείται θα προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές για ανάπτυξη των παραπάνω τομέων και θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

Στη συνεδρίαση του  Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής εγκρίθηκε επίσης η μεταβίβαση έκτασης στην Περαία Θεσσαλονίκης από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να δημιουργηθεί η ζώνη καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη (ThessINTEC).

Στόχος της Επιτροπής είναι να καταθέσει συστάσεις προς την Ελληνική κυβέρνηση για τους στρατηγικούς άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί μεσομακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να γίνει συγκρίσιμη με τις πιο πετυχημένες μικρές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.