Δεν πέρασε η πρόταση της Ξ. Δημητρίου στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019, 21:01
-A +A
Δεν πέρασε η πρόταση της Ξ. Δημητρίου στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Με συντριπτικό αποτέλεσμα κατά της πρότασης της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και ειδικά της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένης Δημητρίου (η οποία ήταν και εισηγήτρια εκ της θέσεώς της), κατέληξε η τελευταία Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με αφορμή το θέμα των προσώπων που θα προτείνει η χώρα για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα.

Σε δύο ψηφοφορίες η ηγεσία του Αρείου Πάγου πήρε 4 ψήφους έναντι της ισχυρής πλειοψηφίας (πάνω από 50 στην πρώτη και 48 στη δεύτερη). Πρόκειται για γεγονός ιδιαίτερα ασύνηθες, να μην ακολουθεί δηλαδή το σώμα της Ολομέλειας την ηγεσία του δικαστηρίου.

Οι εισαγγελείς Δημήτριος Ζημιανίτης, Λάμπρος Πατσαβέλας και Ηλίας Ζαγοραίος προτάθηκαν ως υποψήφιοι για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - και εκ των τριών αυτών θα επιλεγεί ο ένας. 

Με μεγάλη πλειοψηφία, από την ολομέλεια του Αρείου Πάγου, επελέγη ως ένας εκ των τριών υποψήφιων για τη θέση του Ευρωπαίου εισαγγελέα, ο αντεισαγγελέας Εφετών και πρώην προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, δηλαδή ο εισαγγελικός λειτουργός που επόπτευσε την έρευνα για την πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού στο Μάτι-Νέο Βουτσά -Ραφήνα, η οποία ήδη ολοκληρώθηκε. 

Για τις άλλες δύο θέσεις, ομόφωνα επελέγησαν ως υποψήφιοι, οι εισαγγελείς Δημήτριος Ζημιανίτης και Λάμπρος Πατσαβέλας - και οι δύο με ευρωπαϊκή εμπειρία και τα απαραίτητα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα. Όμως, ο Ηλίας Ζαγοραίος προσέφυγε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου διεκδικώντας τη μία από τις τρεις θέσεις. 

Στην ολομέλεια του ανωτάτου ποινικού δικαστηρίου, ο Ηλίας Ζαγοραίος συγκέντρωσε σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες που διεξήχθησαν, μεγάλο αριθμό ψήφων. 

Συγκεκριμένα, υπερψηφίστηκε από 48 ανώτατους δικαστικούς και μειοψήφησαν 4, που είναι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πέππας, η αντιπρόεδρος Ειρήνη Καλού και η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 20/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα