Πτήσεις τέλος από και προς Ολλανδία, Γερμανία - Ποιοι επαναπατρίζονται
Ν. Χαρδαλιάς

Πτήσεις τέλος από και προς Ολλανδία, Γερμανία - Ποιοι επαναπατρίζονται

Τη διακοπή πτήσεων από αύριο, Κυριακή στις 3 το πρωί έως τις 15 Απριλίου, από και προς την Ολλανδία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ωστόσο πως δεν γίνεται γενικός επαναπατρισμός. Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλονται και οι πτήσεις από την Γερμανία που δεν έχουν προορισμό την Αθήνα.

Συγκεκριμένα η  κυβέρνηση σταματά τις πτήσεις από και προς την Ολλανδία όχι μόνο λόγω των κρουσμάτων που έχουν εκδηλωθεί εκεί αλλά και γγια να ελέγξει τις επιστροφές πολιτών από τη Βρετανία με ενδιάμεση στάση. 

Επιστροφές γίνονται μόνο για άτομα που έχουν πολύ ειδικούς λόγους, τόνισε, σημειώνοντας ότι γενικός επαναπατρισμός θα ήταν ολέθριος για τη δημόσια υγεία της χώρας. «Αυτοί που θα επαναπατριστουν είναι αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη», πρόσθεσε. 

Αναφερόμενος ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου 2.850 Έλληνες έχουν αιτηθεί επαναπατρισμό, δήλωσε ότι θα επαναπατριστούν εκείνοι που έχουν ανάγκη και ανήκουν σε τρεις κατηγορίες:

1. Όσοι χρήζουν άμεσης υγειονομικής φροντίδας που δεν μπορεί να τους παρασχεθεί στον τόπο όπου βρίσκονται, π.χ. έγκυες, άτομα με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όσοι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να προσκομίσουν υγειονομικό έγγραφο ή έστω μια απόδειξη συνταγογράφησης.

2. Όσοι δεν έχουν πού να μένουν λόγω απώλειας ή λήξης της μίσθωσής τους. Και αυτοί θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά

3. Όσοι είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις transit. Σε αυτήν την περίπτωση το μόνο που απαιτείται είναι το εισιτήριο της πρώτης πτήσης.

Ήδη χθες το βράδυ, όπως είπε, ήρθαν 30 πολίτες με ειδική πτήση από το Χίθροου με προβλήματα υγείας. «Πρέπει να γίνει απόλυτα αντιληπτό, η διαδικασία επαναπατρισμού δεν αφορά γενικό επαναπατρισμό», ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δυνατότητα που έχουν πλέον οι πολίτες να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές στο κινητό τους χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό, ενώ είπε ότι η νέα διαδικασία είναι προαιρετική μέσω του gov.gr.

Όσον αφορά τις λαϊκές τόνισε ότι από Δευτέρα θα κλείνουν όσες δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην ανταπόκριση των Ελλήνων πολιτών που θέλησαν να γίνουν εθελοντές. Από τις πρώτες ώρες που άνοιξε η πλατφόρμα, γινόταν μία αίτηση ανά 6 δευτερόλεπτα, γεγονός που, όπως είπε ο ίδιος, τον γέμισε με χαρά και αισιοδοξία για την προσφορά.

«Σήμερα, οι αιτήσεις έχουν φτάσει περί τις 10.000», είπε. 

Εκδόθηκε η ΝΟΤΑΜ από την ΥΠΑ 

Την προσωρινή απαγόρευση πτήσεων έως τις 15 Απριλίου 2020  από και προς Ολλανδία και Γερμανία, προβλέπει η ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε σήμερα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), για λόγους πρόληψης της εξάπλωσης του COVID-19.

Συγκεκριμένα, από την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020 και ώρα 06:00 το πρωί έως την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 και ώρα 06:00 το πρωί, αναστέλλονται όλες οι πτήσεις, μεταφοράς επιβατών, από και προς τα αεροδρόμια , των εν λόγω χωρών. Ειδικά όσον αφορά τη Γερμανία επιτρέπονται μόνο οι πτήσεις προς το Αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όπως και με τις προηγούμενες ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η ΥΠΑ, από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση  (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών.