«Δεν γίνεται να μην υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας»

«Δεν γίνεται να μην υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας»

Σαφές μήνυμα για την ανάγκη συνεργασίας ως προς την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προσφυγικού έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος απευθυνόμενος στους 13 Περιφερειάρχες της χώρας τόνισε ότι «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», προσθέτοντας πως η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρέθεσε και την στρατηγική της κυβέρνηση για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και τις αρμοδιότητες των περιφερειών.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε με τους Περιφερειάρχες αναφέρθηκε σε δύο θέματα. Στην διαδικασία για μεγαλύτερη απορρόφηση και ταχύτερη αξιοποίηση τον κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε συνδυασμό και με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών και στο μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Ως προς το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα προς όλους λέγοντας πως η αλληλεγγύη και η συνεργασία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο σημείο αυτό ζήτησε μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τα νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού/προσφυγικού τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας»

«Δεν μεγεθύνουμε το πρόβλημα αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας» συνέχισε για να επισημάνει πως «η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιός βγαίνει»

Στη συνάντηση μετείχε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης ο οποίος ανέφερε «ποσοτικά, δεν είναι μεγάλο το ζήτημα. Κυρίως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες είναι και αισθάνονται ασφαλείς».

Ανακοίνωσε δέ προσλήψεις 400 συνοριοφύλακων στον Έβρο, 500 νέων υπάλληλων στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 ατόμων για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.

Σε ο,τι αφορά το ΕΣΠΑ και της αρμοδιότητες των Περιφερειών ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως

εφεξής θα υπάρχει σύνδεση των κονδυλίων με τη διαχειριστική επάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι οι Περιφέρειες που μετουσιώνουν εγκαίρως τις χρηματοδοτήσεις σε σωστά έργα θα βλέπουν αύξηση των αρμοδιοτήτων τους και αν εκτελούν επιτυχώς τα αυξημένα καθήκοντά τους θα επιβραβεύονται με διεύρυνση των πιστώσεων που τους αναλογούν.

Μάλιστα στη συνάντηση έγινε αναφορά στην ανάγκη κατάρτισης ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα ενισχύει τις αρμοδιότητες των Περιφερειών και θα ξεκαθαρίζει το πλαίσιο λειτουργίας μεταξύ κεντρικής διοίκησης, αποκεντρωμένης διοίκησης, Περιφέρειας και Δήμου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που θα κατατεθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020, για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύστερα από εκτενή διάλογο.

Απευθυνόμενος στους Περιφερειάρχες ο Πρωθυπουργός αφού συνεχάρη τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την εκλογή του ως επόμενου προέδρου τόνισε:

«Σήμερα, έχουμε τρία ζητήματα στην ατζέντα μας. Επιτρέψτε μου να σταθώ στη σύντομη εισαγωγική μου τοποθέτηση στο πρώτο μόνο, που είναι η γρήγορη υλοποίηση των έργων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Γνωρίζετε καλά ότι για την περίοδο 2021-2027 θα αποδοθούν στις Περιφέρειες πρόσθετοι πόροι αλλά και πρόσθετες αρμοδιότητες.

Όμως, στο εξής, κονδύλια και διαχειριστική επάρκεια πια θα συνδέονται: Όσο τα πρώτα θα μετατρέπονται εγκαίρως σε σωστά έργα, τόσο θα αυξάνονται και οι αρμοδιότητες. Και όσο οι τελευταίες φέρνουν αποτέλεσμα, τόσο θα διευρύνονται και οι πιστώσεις.

Είναι κάτι που το απαιτεί η χρηστή διοίκηση, αλλά και η ευθύνη της λογοδοσίας. Είναι κάτι που υποσχεθήκαμε στον πολίτη και κάτι το οποίο θα βοηθήσει συνολικά την ανάπτυξη σε ολόκληρη την χώρα.

Ο σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει. Τον Ιανουάριο θα πρέπει να παρουσιάσουμε στις Βρυξέλλες το νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης και τον προσεχή Ιούνιο τα σχέδια των νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Όμως, μέχρι σήμερα -ένα μήνα μετά και την παρέλευση της παράτασης που δόθηκε- μόλις τέσσερις Περιφέρειες έχουν καταθέσει τις προτεραιότητές τους. Αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά για όλους μας.

Ξεκινάμε με την επιτυχή εφαρμογή του τρέχοντος ΕΣΠΑ: Μέχρι τέλη του έτους θα πρέπει να έχει επισπευσθεί η υλοποίηση των ΠΕΠ και να έχουν πιστοποιηθεί και δηλωθεί όλες οι δαπάνες των έργων ευθύνης των Περιφερειών.

Θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός της Αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων με οργανωμένες μεταφορές ή ανακατανομές των διαθέσιμων πόρων για να μπορέσει να κλείσει ομαλά η τρέχουσα περίοδος.

Φεύγοντας από τη σημερινή σύσκεψη όλοι οι Περιφερειάρχες -και με τη συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων- θα είναι οπλισμένοι με έναν συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» για να κερδίσουμε και τον χαμένο καιρό και τις χαμένες ευκαιρίες.

Και όλοι οι Περιφερειάρχες θα έχουν, πια, στα χέρια τους έναν κατάλογο με προβλήματα που εντοπίστηκαν, αλλά και τους στόχους που θέτουμε ανά περιοχή. Θα προσφέρουμε κάθε τεχνική βοήθεια στις Περιφέρειες, θα προχωρήσουμε σε θεσμικές παρεμβάσεις που θα λύσουν τα χέρια σας, ώστε να μπορείτε να δράσετε γρήγορα.

Περιμένουμε, όμως, από όλους σας να εντείνετε τις προσπάθειές σας, διότι η ανάπτυξη για όλους, η ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα, είναι το κοινό μας στοίχημα. Και είναι ένα στοίχημα το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε».