Δεν είναι γομολάστιχα για τον ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή Σακελλαροπούλου

Δεν είναι γομολάστιχα για τον ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή Σακελλαροπούλου

Του Γιάννη Σιδέρη

Εγράφησαν αρκετά θετικά για τη νέα υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου, και υπέρ- αναλύθηκαν οι συμβολισμοί που εκπέμπει η επιλογή της, για ένα αξίωμα που όντως συμπυκνώνει συμβολισμούς αλλά δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες. Και όπως πρόσφατα είπε ο Βενιζέλος, είναι δύσκολο να μην είσαι επαρκής Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οπότε εκ μέρους μας παρέλκει η όποια κρίση στο πρόσωπο.

Ως θετικό της ανακοίνωση για την υποψηφιότητά εκλαμβάνουμε ότι απεμπλέκει τον πολιτικό διάλογο από ένα δευτερεύον θέμα, το οποίο με την συνδρομή των ΜΜΕ είχε προσλάβει διαστάσεις μεγαλύτερες αυτών που του αναλογούσε. Πλέον πολιτικοί και ΜΜΕ θα αναγκαστούν να επικεντρωθούν στα σοβαρά θέματα, των οποίων η αμείλικτη όξυνση επιβάλλει την επικέντρωση της προσοχής σε αυτά (π.χ. εθνικά).

Η κίνηση Μητσοτάκη στο «Προεδρικό», σαφώς επιταχύνθηκε αφενός για να αλλάξει την επικοινωνιακή ατζέντα, αφετέρου γιατί το θέμα είχε πλέον κακοφορμίσει και είχε αποκτήσει πινελιές γραφικότητας. Όμως με την ανακοίνωση ανάγκασε το ΚΙΝΑΛ να συναινέσει πάραυτα, ενώ εγκλώβισε τον ΣΥΡΙΖΑ σε θετική στάση, αφού αρχικά τον άφησε κεραυνόπληκτο και άοπλο. Του στέρησε τη δυνατότητα να ασκήσει κραυγαλέα αντιπολίτευση σε ένα θέμα που προσφερόταν, χωρίς να ενέχει το παραμικρό κόστος για τον ίδιο.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αιτιολογήσει την θετική ψήφο που αναγκάζεται να παράσχει το κόμμα του, με νότες αυτοδικαίωσης. Φυσικά η στήλη αναγνωρίζει πρωτίστως το δίκιο του. Ο ίδιος επέλεξε την κα Σακελλαροπούλου ως Πρώτη γυναίκα Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η επιλογή της είχε μάλιστα αποτελέσει γενική έκπληξη, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε δείξει ως εκείνη την στιγμή τον προσήκοντα σεβασμό στον θεσμό της Δικαιοσύνης. Είχε μάλιστα επιχειρήσει, δια της μεθόδου «πρόβλεψης δικαστικού αποτελέσματος» να δώσει γραμμή σε κορυφαίες αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων (π.χ. τηλεοπτικές άδειες στην συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ), ενώ είχε χαρακτηρίσει κάποιες αποφάσεις τους ως «θεσμικό εμπόδιο».

Εκείνη η μοναδική καλή στιγμή, η επιλογή της κας Σακελλαροπούλου, δεν δικαιώνει τον ισχυρισμό του κ. Τσίπρα ότι «Η εκλογή της λοιπόν στο ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα δεν ακυρώνει απλά τη άθλια προπαγάνδα επί 4,5 χρόνια της ΝΔ, ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγούσε την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά επιβραβεύει το περιεχόμενο των αξιών που η ίδια ως δικαστής υπερασπίστηκε».

Μια σωστή επιλογή δεν ακυρώνει την συνολική θητεία παρεμβάσεων. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατηγορήθηκε για παρεμβάσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά για προσπάθεια χειραγώγησης επί μέρους τμημάτων του σώματος σε ειδικές υποθέσεις από τις οποίες ανέμενε πολιτικό πλεόνασμα.

Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία της Ένωσης Εισαγγελέων εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την οποία κατηγορούσε για επιχείρηση υποταγής και χειραγώγησης: «Συστηματικά και μεθοδικά επιχειρείται εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός»!.

Και η καταγγελία συνέχιζε συγκρίνοντας τις κυβερνητικές μεθόδους με αυτές που ακολουθούν οι αυταρχικές κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Τουρκίας: « Επιχειρούν να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης ώστε να μπορούν να την ελέγχουν ευκολότερα και να εμφανιστούν οι ίδιοι ως γνήσιοι εκφραστές του κοινού συμφέροντος, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, οι κυβερνήσεις των οποίων είτε με διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών είτε με ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις, καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» (23/7/2017).

Επίσης τον Φεβρουάριο του 2018 η πλειοψηφία του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατηγορούσε τη μειοψηφία ότι αποτελεί ομάδα κατευθυνόμενη από την πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και νομική σύμβουλο του τότε Πρωθυπουργού, Βασιλική Θάνου. Η καταγγελία αφορούσε την υπόθεση Novartis. Ενδεικτικό ότι την υπόθεση Novartis αφορά και η νυν απασχόληση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, από όπου αναδύεται ένα πλέγμα αδιαφανών και δυσωδών παρεμβάσεων του διαβόητου Ρασπούτιν.

Ως εκ τούτου ή επιλογή Σακελλαροπούλου δεν μπορεί να λειτουργήσει ως γομολάστιχα και να απαλείψει την υπερτετραετή αντιθεσμική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη. Απομένει η διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί πόσο… δεν προσπάθησε να την χειραγωγήσει και να την εκμεταλλευτεί για πολιτικό όφελος.

ΥΓ: Καταγγελίες της Ένωσης υπήρξαν και για «έμμεση πίεση από υπουργούς και εκπροσώπους αστυνομικών για αποφάσεις με αφορμή το Κουκάκι». Οι υπουργοί είναι ο Χρυσοχοΐδης που απλώς - και κακώς - εξέφρασε άποψη σε τηλεοπτική εκπομπή, και οι εκπρόσωποι των αστυνομικών που δέχτηκαν τσιμεντόλιθους από τους καταληψίες, με θανάσιμο κίνδυνο. Οι τελευταίοι έχουν θαρρούμε ηθικό δικαίωμα να εκφράσουν άποψη. Αφορά τις ζωές τους κατά την εκτέλεση εντεταλμένης υπηρεσίας. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι ίδιας εντάσεως οι «παρεμβάσεις».