Δεν αποκλείω να εντάξει πάλι το μεταναστευτικό ως εργαλείο πίεσης
Γ.Κουμουτσάκος για Ερντογάν

Δεν αποκλείω να εντάξει πάλι το μεταναστευτικό ως εργαλείο πίεσης

Την ανησυχία του για την νέα εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τη χρησιμοποίηση των μεταναστών ως μέτρο πίεσης από την Τουρκία, τονίζοντας ωστόσο ότι η φύλαξη των συνόρων είναι ισχυρή.

«Δύσκολα θα αρνηθεί (σ.σ. ο Τούρκος πρόεδρος) την πίεση που μπορεί να ασκήσουν 4 εκατ. μετανάστες στο έδαφος της Τουρκίας. Δεν μπορώ να αποκλείσω να ενεργοποιήσει αυτό το "εργαλείο" στα δικά του μάτια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6» και διαβεβαίωσε ότι «έχουμε ενισχυθεί με μέσα και πόρους για να φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορα» προσθέτοντας ότι η «θεαματική μείωση» που έχει καταγραφεί στις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από τον Μάρτιο «δεν σημαίνει εφησυχασμό».

Ερωτηθείς για το θέμα της μετατροπής σε τζαμί της Αγιάς Σοφιάς ο αναπληρωτής υπουργός τη χαρακτήρισε ως κίνηση που δηλητηριάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Μια τέτοια απόφαση δεν δημιουργεί ατμόσφαιρα για διάλογο. Η επόμενη ημέρα δεν μπορεί να είναι ίδια με την προηγούμενη. Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει με εκβιασμούς και απειλές» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το θέμα «δεν είναι ελληνοτουρκικό το θέμα γιατί περιορίζουμε την διεθνή του διάσταση» και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι χώρα πρώτης γραμμής στη διεθνή κινητοποίηση κατά της απόφαση του Τούρκου προέδρου».

«Όλα τα διεθνή φόρα είναι χώρος άσκησης αυτής της δράσης. Ήδη διαμορφώνεται μια συναντίληψη με τη Γαλλία και με άλλα δυτικά κράτη», συμπλήρωσε και τόνισε πως θα πρέπει να αναζητηθούν ευφιείς τρόποι αντίδρασης για την απόφαση αυτή.

«Οι σχέσεις της UNESCO με την Τουρκία δεν μπορεί να είναι πια ίδιες, πρέπει να αλλάξουν. Αν συμβεί αυτό έχει επίδραση στον τουρισμό και στη διεθνή εικόνα μιας χώρας. Θα μπορούσαν να σταματήσουν οι διελεύσεις τουρκικών φορτηγών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας μέχρι τις 24 Ιουλίου», κατέληξε.