Δανία: Ανησυχία από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τους μεταναστευτικούς νόμους

Δανία: Ανησυχία από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τους μεταναστευτικούς νόμους

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε σήμερα "βαθιά ανησυχία" για τις αλλαγές που προτείνονται στους νόμους για τη μετανάστευση στη Δανία, οι οποίες καθιστούν πιο δύσκολο για τους μετανάστες να μείνουν στη χώρα.

Οι προτάσεις προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι τιμαλφή που φέρνουν μαζί τους οι μετανάστες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να πληρώσουν την παραμονή τους, ότι η επανένωσή τους με μέλη των οικογενειών τους μπορεί να καθυστερήσει για τρία χρόνια, ότι επιτρέπεται η κράτησή τους σε μερικές περιπτώσεις, ενώ προστίθεται ένας όρος για "δυνητική ενσωμάτωση" του μετανάστη προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτηση ασύλου που καταθέτει.

Η ψηφοφορία για τις προτάσεις αυτές αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή της Δανίας την 26η Ιανουαρίου. Τις προτεινόμενες αλλαγές έχουν επικρίνει επίσης τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε επιστολή του προς την υπουργό Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης, Ίνγκα Στόιμπεργκ, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, ανέφερε: "Έχω τονίσει επανειλημμένα πως οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες δεν θα πρέπει να θεωρούνται εγκληματίες", αναφερόμενος στην πρόταση για κράτηση των μεταναστών "σε ειδικές περιστάσεις".

Αναφερόμενος στο σχέδιο να χρησιμοποιούνται περιουσιακά στοιχεία των μεταναστών για να πληρώσουν την παραμονή τους στη Δανία, ο Μούιζνιεκς έγραψε: "Πιστεύω πως ένα τέτοιο μέτρο θα ισοδυναμούσε με παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των προσώπων αυτών".

Η Δανία των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε 21.000 αιτήσεις ασύλου το 2015, έναν αριθμό που την φέρνει μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών ανά κάτοικο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ