Δ. Τζανακόπουλος: Το ΔΝΤ να κατανοήσει ότι μέτρα μετά το 2018 δεν γίνονται δεκτά

Δ. Τζανακόπουλος: Το ΔΝΤ να κατανοήσει ότι μέτρα μετά το 2018 δεν γίνονται δεκτά

Η Ελλάδα και οι πιστωτές μπορούν να φθάσουν σε μια αρχική συμφωνία ως προς τη δεύτερη αξιολόγηση στο τέλος αυτής της εβδομάδας, ενώ η τελική συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τοποθέτηση του Ευρωπαίου επιτρόπου P. Moscovici, «ο οποίος ανέδειξε την θετική πρόοδο που έχει συντελεστεί, τόνισε ότι οι συζητήσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ για το ζήτημα του χρέους, είπε ότι, εφόσον οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τότε και οι εταίροι της πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους. Τέλος επιβεβαίωσε, ότι η ανάπτυξη θα είναι 2,5% έως 3% το 2017, συντασσόμενος πλήρως με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε επίσης, ότι και τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επανεκτιμούν την πορεία της ανάπτυξης της χώρας για το 2016, με θετικότερους ρυθμούς για τον τρίτο τρίμηνο.

Συνεχίζοντας ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι στο χθεσινό EuroWorking Group, καταγράφηκε η πρόοδος που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς, εντοπίστηκαν όμως και οι γνωστές διαφορές, στα ζητήματα των ενεργειακών των δημοσιονομικών και των εργασιακών.

«Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε ότι είναι εφικτός και ρεαλιστικός ο στόχος για την επίτευξη συμφωνίας, στο eurogroup της 5ης Δεκέμβρη και για την οποία εργάζεται εντατικά η ελληνική κυβέρνηση. Στη συνέχεια και έως το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους όλων των πλευρών, ώστε και τυπικά να κλείσουν οι διαδικασίες και να ανοίξει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε.

«Θυμίζω εξάλλου, τη χθεσινή δήλωση του κ. Ντράγκι, ότι είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, αλλά και της Ελλάδας, να βρεθεί μόνιμη λύση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς επίσης και ότι είναι σημαντικό να μην χαθεί το momentum για την απομείωση του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί μέτρα λιτότητας μετά το 2018, ενώ εξέφρασε ελπίδες για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του 2017. 

Ο στόχος για τις 5 Δεκέμβρη να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και έως το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε από το επόμενο έτος να προχωρήσουμε στη ρύθμιση του χρέους και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και η κυβέρνηση κάνει όλα όσα απαιτούνται, είναι εφικτός και ρεαλιστικός, ανέφερε. 

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί νέα μέτρα για μετά το 2018, και ειδικότερα για τα εργασιακά, «δεν μπορεί να δεχθεί λύσεις που έρχονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, σημείωσε ότι η Αθήνα δεν μπορεί να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ χαρακτήρισε κομβικής σημασίας την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Παράλληλα, απέκλεισε τα σενάρια πρόωρων εκλογών και σχολίασε πως η θέση της ΝΔ για εκλογές εν μέσω διαπραγματεύσεων είναι επικίνδυνη. 

Για το Κυπριακό είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν εξετάζεται ενδεχόμενο διμερούς συνάντησης Ελλάδας Τουρκίας πριν από την επανεκκίνηση των συνομιλιών.

Τέλος, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στην Κούβα για τις εκδηλώσεις πένθους για το θάνατο του Fidel Castro, είναι από τους λίγους ηγέτες που θα εκφωνήσει επικήδειο.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ