Δ. Τζανακόπουλος: Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους

Δ. Τζανακόπουλος: Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους

Φορολογικέςδιευκολύνσεις και μέτρα οικονομικής ενίσχυσης δρομολογεί η κυβέρνηση για την υποστήριξη των πυρόπληκτων, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τα ακίνητα που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2018.

Οι πυρόπληκτοι θα λάβουν παράταση έξι μηνών για την εξυπηρέτηση ρυθμισμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών και για την καταβολή φόρων που προκύπτουν από ήδη υποβληθείσες δηλώσεις για χρήση 2017.

Για όσους δεν έχουν υποβάλει ακόμα τις δηλώσεις τους, η προθεσμία επιμηκύνεται έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως όλες οι ημερομηνίες μπορεί να αναθεωρηθούν και να δοθεί περαιτέρω περιθώριο στους πολίτες.

Στο σκέλος της οικονομικής στήριξης, ο εκπρόσωπος επαναβεβαίωσε πως το υπουργείο Οικονομίας θα διαθέσει 20 εκατομμύρια ευρώ για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών των πληγέντων Δήμων και των πολιτών τους.

Θα ανοίξει επίσης ειδικός λογαριασμός όπου θα συμμετέχουν τόσο το κράτος όσο και ιδιώτες από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Τα χρήματα που θα διοχετευτούν στον λογαριασμό θα χρησιμοποιηθούν για έργα αποκατάστασης και επισκευής κατοικιών.

Η συμμετοχή του Δημοσίου δεν έχει ακόμα καθοριστεί, με τον κ. Τζανακόπουλο να σημειώνει πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιώτες για έμπρακτη αλληλεγγύη.

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι το κράτος θα προσφέρει αποζημιώσεις πέρα από «τα όσα ορίζει ο νόμος» στους πυρόπληκτους, αφότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των καταστροφών.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως 188 μηχανικοί του υπουργείο Υποδομών έχουν μεταβεί στα καμένα ενώ αύριο Τετάρτη θα φτάσουν στο σημείο ακόμα 120.